SOME KIND OF HEAVEN (2020,SAD) - 7/10


 

Vodi nas ovaj stilizirani dokumentarac u vjerojatno najveće svjetsko naselje penzionera, floridski raj za umirovljenike koji se naziva The Villages. Nazivaju ovo neobično planski izgrađeno mjesto u kojem žive isključivo penzioneri i Disney World za penziće kao i božjom čekaonicom, no svi rezidenti ovog neobičnog naselja složni su u jednom - tu smo došli živjeti, a ne umrijeti. Redatelj Lance Oppenheim pažnju je usmjerio na životne priče nekolicine stanovnika ovog mjesta koji se baš i ne uklapaju u standardni kalup većine. Među njima su Anna i Reggie, stariji par koji je u ozbiljnim problemima jer je Reggie pod stare dane ozbiljno zaglavio s drogom. Barbara je udovica koja traži novu ljubav, a Dennis je 82-godišnji ne baš materijalno potkovani neženja koji je u potrazi za bogatom udovicom za završnu životnu epizodu.

Djeluje cijela ova priča kao i cijelo okruženje na trenutke kao pomalo nestvarna distopija, posebno kada vikendom dvadesetak tisuća stanovnika krene u izlaske. Vidimo da tu postoji bezbroj raznih aktivnosti za sve te silne umirovljenike koji si na sve moguće načine pokušavaju popuniti dane, a shvatit ćemo da uz one bogate penziće koji doista uživaju u bezbrižnoj starosti, postoje i mnogi oni koji su od tog penzionerskog raja očekivali i nešto drugo. Jedan od likova koji živi ondje zapravo je sin čovjeka koji je osnovao ovo naselje prije nekoliko desetljeća, a jedna od Oppenheimovih intencija bila je dokučiti koliko se ovo mjesto u stvarnosti razlikuje od onoga što se nudi umirovljenicima sa svih strana Amerike u reklamama i marketingu.

Šteta je što autor nije odlučio malo dublje zagrebati ispod površine, već kao da mu je pažnjo okupiralo nekoliko živopisnih likova oko kojih se vrti praktički cijela priča. Djeluje sve to dosta ekscentrično i posve bizarno jer teško je uopće zamisliti da postoji grad u kojem ne živi nitko mlađi od 55 godina. I vizualno i stilski "Some Kind of Heaven" je prilično zanimljiv i neobičan, čak bih rekao i ekscentričan, kao što je slučaj s većinom likova koje ćemo upoznati. Jedan od producenata ovog filma bio je poznati američki filmaš Darren Aronofsky, a film je snimljen u suradnji s New York Timesom te je premijerno prikazan na najvećem američkom festivalu u Sundanceu. 

IMDB LINK 

Primjedbe