SOUND OF VIOLENCE / CONDUCTOR (2021,SAD) - 5/10





Prilično bizaran slasher horor snimio je ne pretjerano poznati finsko - američki filmaš Alex Noyer koji je sa "Sound of Violence" zapravo tek razradio svoj kratkometražni debi otprije nekoliko godina "Conductor". Možda je na ideju o inženjerki zvuka koja je od ubojstava odlučila napraviti umjetničko djelo došao zahvaljujući albumu "Outside" Davida Bowiea. Srećom pa je Noyer ipak bio toliko skroman pa nije išao snimati film po konceptualnom albumu velikog i neprežaljenog glazbenika iz 1995. godine, a njegova vizija ubojstva kao vida umjetnosti pokazala se prilično slabašna i dosta tanka. Najjednostavnije bi se "Sound of Violence" moglo opisati kao čudan miks bizarne karakterne studije i SF horora u kojem glavnu (anti)junakinju Alexis (Jasmin Savoy Brown) upoznajemo kao dijete.

Ona je ranije u nesreći ostala bez sluha, a ubrzo će doživjeti novi šok. Njen otac će pred njom brutalno ubiti njenu majku, a djevojčica će potom usmrtiti svog oca. No, u trenucima kada će ga ubijati, iznenađujuće joj će se vratiti sluh. Alexis potom upoznajemo 18 godina kasnije kao inženjerku zvuka, eksperimentalnu glazbenicu i DJ-icu koja živi s cimericom Marie (Lili Simmons). Alexis se i dalje zanima za neobične i eksperimentalne zvukova, prvenstveno zvukove nasilja koje snima i uživa u tome, no njena bolesna opsesija time počet će prelaziti granice. Sve će krenuti snimanjem zvuka sa sado - mazo seanse, a prerast će u to da će i sama na neke maštovite i groteskne načine (na kojima bi pozavidjeli i kreatori serije "Hannibal" gdje smo se nagledali svakakvih maštovitih smrti) početi mučiti i ubijati ljude kako bi mogla snimiti te zvukove.

I sve je to i više nego bizarno jer dok osluškuje zvukove torture i smrti, Alexis kao da doživljava seksualni vrhunac. Pojavljuju se neke šarene, ružičaste boje, ona pleše uz ritam smrti uz gestikulacije kao da proživljava najbolji orgazam u životu. No, taj bizarni miks zaista brutalnih mučenja i ubojstava s tom čudnovatom karakternom studijom djevojke iza čijeg se lijepog lica skriva bolesna sadistica, zapravo i nije uspio profunkcionirati. Bilo je to od početka dosta slabo, a cijeli je film i realiziran na pomalo trešastoj razini te djeluje kao nekakav C film.

IMDB LINK

Primjedbe