SPACCAPIETRE / THE STONEBREAKER (2020,ITA) - 7/10


 

Braća blizanci iz Torina, Massimiliano i Gianluca De Serio u autorskom programu festivala u Veneciji predstavili su se ovom mračnom, realističnom sporogorećom krimi dramom koja nas vodi na jug Italije i upoznaje s užasavajućim oblikom modernog ropstva. Engleski prijevod filma "Spaccapietre" glasi "The Stonebreaker" i to po glavnom protagonistu, korpulentnom Giuseppeu (izvanredni Salvatore Esposito kojeg smo u posve drukčijem izdanju upoznali kao Gennyja Savastana u seriji "Gomorra" ili sadističkog luđaka Gaetana Faddu u četvrtoj sezoni "Farga") koji je morao prekinuti s poslom lomitelja kamena u lokalnom kamenolomu nakon nesreće u kojoj je ostao bez oka. Njegova žena Angela je jedina koja radi i privređuje nadničareći od jutra do mraka u poljima paradajza koje kontrolira lokalna kriminalna organizacija.

Jednog dana zbog iscrpljenosti i stresa ova mlada žena samo će se poput don Vita Corleonea srušiti među paradajzima i umrijeti od infarkta. Giuseppe i njihov mlađahni sin Anto neće imati puno vremena za tugovanje jer ostat će sami bez prebijene pare, ali i bez doma pošto će ubrzo biti izbačeni iz nastambe namijenjene za smještaj nadničara. Kako bi preživio, debeljuškasti Giuseppe neće imati izbora već će morati prihvatiti isti onaj posao na kojem je umrla njegova supruga. Na plantažama na kojima za crkavicu rade uglavnom ilegalni imigranti iz Afrike, Giuseppe će uspjeti pronaći posao i smještaj u kojoj je sve donedavno živio neki sličan nesretnik. Uz Giuseppea i sina kojem je otac obećao da će se njegova majka vratiti među žive, upoznat ćemo užasavajući polusvijet modernog ropstva u kojem se nesretni ljudi eksploatiraju do nezamislivih granica.

Zbog činjenice da sinu mora osigurati kruh za stolom i da jednostavno ne postoji drugo mjesto na kojem bi ga netko zaposlao, Giuseppe će pristati na nezamisliva ponižavanja. Radit će on šutke najgore i najteže težačke poslove pod budnim okom mafije dok njegov zaigrani sin zapravo i ne shvaća što se oko njega događa. Razvija se priča ovdje polako i strpljivo baš kao što Giuseppe sve što mu se događa i sve ono na što su ga natjerali bijeda i nesreća podnosi. No, guta on sve to u sebi, a jasno da svatko od nas ima određenu točku pucanja i točku nakon koje više nema povratka te će ta Giuseppeova točka pucanja dovesti do infarktnog i šokantnog finala ove uvjerljive, naturalističke i čak iznenađujuće kvalitetne drame.

Fino su braća De Serio ovdje izgradili priču koju su djelomično osmislili po sudbini svojih predaka jer je i njihova baka preminula potkraj pedesetih u poljima Apulije dok im je djed bio kamenolomac. Ono što se dogodilo njihovim precima oni su modernizirali i smjestili u današnje vrijeme te pokazali da se malo toga promijenilo u ovih šezdesetak godina i da nesretne ljude koji se nisu uspjeli snaći i danas čeka slična sudbina. Iako je "Spaccapietre" sirova, realistična, čak naturalistička drama, činjenicom da je Giuseppe sinu obećao majku vratiti iz mrtvih, ima ovaj film i neku spiritualnu, metafizičku dubinu i razinu. Sve u svemu, bio je "The Stonebreaker" kvalitetan i zaokružen film koji se bavi tematikom eksploatacije ljudske patnje i nesreće i to na autentičan i uvjerljiv, a opet i emotivan način. 

IMDB LINK 

Primjedbe