TAJKUN (2020,SRB) - 8,5/10


 

I dok se u nas u televizijskoj produkciji uglavnom štancaju sapunice i debilane od kojih prosječno inteligentnog čovjeka zaboli mozak, u Srbiji već neko vrijeme vlada prava renesansa po tom pitanju. Svako malo netko mi skrene pažnju na neku novu srpsku seriju, a jednostavno nemam vremena sve ih gledati iako je dobar dio njih vjerojatno vrijedan pažnje. Jedina hrvatska serija koju sam gledao zadnjih godina, a da može stati u rečenicu s prosječnom srpskom televizijskom serijom bile su "Novine" i svašta bih sad mogao napisati o domaćem programu, no jednostavno nemam volje. Radije ću se odmah posvetiti još jednoj uspješnici emitiranoj u proljeće 2020. godine na tamošnjoj javnoj televiziji RTS-u koju scenaristički potpisuje Đorđe Milosavljević (Točkovi, Nebeska udica, Apsolutnih sto, Jesen stiže dunjo moja, Neprijatelj, Izgrednici), a kao redatelj Miroslav Terzić (Ustanička ulica, Šavovi).

U glavnoj ulozi ponovno briljira možda i najveća glumačka zvijezda s ovih prostora Dragan Bjelogrlić koji se sjajno transformirao u tihog, mračnog, introvertnog i zagonetnog tajkuna Vladana Simonovića. On je jedan od onih tipičnih balkanskih izdanaka privatizacije koji je iznikao iz krim-miljea, obogatio se tijekom devedesetih, a u međuvremenu je postao ugledni biznismen s jakim vezama i u političko - pravosudnom svijetu. Njegova kompanija upravo planira privatizirati najveći poljoprivredni kombinat u zemlji, a mediji taj posao nazivaju posljednjom velikom privatizacijom u Srbiji, poslije čega Vladan posao planira ostaviti ambicioznom sinu Bojanu (Vuk Jovanović). No, tužiteljstvo predvođeno ambicioznom i beskrupuloznom tužiteljicom Jovanom Nestorović (Hana Selimović) upravo je pokrenulo istragu protiv Vladana.

Istragu vodi inspektor Nikola Božović (Branislav Trifunović) čija je sestra Lidija (Dubravka Kovjanić) Vladanova desna ruka, a tajkun je nekoć pomogao njihovom bolesnom ocu. Tu je i puno mlađa Vladanova ljubavnica Ksenija (Tihana Lazović), koja također radi u njegovoj firmi, a ujedno je i doušnica tužiteljstva pošto joj je zauzvrat Nestorovićka obećala izvući brata iz grčkog zatvora. I kao da sama istraga u jeku privatizacije nije dovoljna, vrlo brzo počet će se u ovoj krimi - triler seriji početi nizati mrtvi. Već u prvoj epizodi maskirani motoristi pokušat će izvesti atentat na Vladana, a jedan za drugim padat će ljudi iz njegove blizine, nekadašnji poslovni suradnici, konkurenti i prijatelji. Svima njima je zajedničko da su povezani s poslom koji je Vladana još devedesetih pogurnuo u svijet uspješnih poduzetnika i osigurao mu bogatstvo, a iako je i sam na meti atentatora, u javnosti će se sve više početi stvarati dojam da iza svih tih ubojstava stoji upravo on.

U središtu pažnje je ovdje također odnos oca i sina pošto Bojan smatra da je konačno stiglo njegovo vrijeme da preuzme važniju ulogu u kompaniji i izađe iz očeve sjene, no ne shvaća da je ustvari potpuno zelen i da uopće nije dorastao tim prljavim, zakulisnim igrama koje uopće ne razumije. S druge strane, Vladan je tu gotovo kao Michael Corleone u Kumu, mudar i proračunat tip koji kao da unaprijed promišlja ne jedan, već dva ili tri poteza i koji sve što čini, čini kako bi zaštitio obitelj. Pokazao se "Tajkun" kao visoko kvalitetna televizijska serija koja se bez problema može mjeriti sa sličnim američkim ili zapadnoeuropskim sadržajima slične tematike. Ozbiljna i mudro promišljena priča, pametno napisana i nadahnuto režirana s pravim glumačkim dream-teamom u kojem se pojavljuju i neki veterani poput Bogdana Diklića, Voje Brajovića, Miodraga Krivokapića, Svetozara Cvetkovića te Crnogorca Marka Bačovića. Oni koji vole ozbiljan krimić, s "Tajkunom" sigurno neće promašiti. 

IMDB LINK 

Primjedbe