THE EDDY (2020,SAD-FRA) - 8/10


 

Ova osmodijelna mini - serija u kojoj se priča vrti oko jazz kluba u Parizu "The Eddy" najavljivana je kao prvi televizijski projekt Damiena Chazellea, poznatog režisera koji je i u "Whiplashu" i "La La Landu" pokazao da mu je svijet jazza itekako poznat. No, Chazelle je ovdje režirao tek prve dvije epizode kojima je ujedno udario stilski i vizualni pečat ovoj glazbenoj krimi drami čiji je kreator Britanac Jack Thorne, dok su glazbu skladali Glen Ballard i Randy Kerber. Što je najzanimljivije od svega, prve dvije epizode, upravo one koje je režirao Chazelle, zapravo su nekako i najtanje jer kako je vrijeme prolazilo, "The Eddy" je postajao sve bolja i bolja serija. Djeluje cijela ova priča potpuno netipično za televizijsku seriju jer sve epizode snimane su kamerom iz ruke i djeluje sve to nekako sirovo, pomalo u doku stilu čime se očito pokušao potencirati taj hiperrealistički dojam.

Pratimo u ovoj seriji sudbinu noćnog kluba u Parizu, njegovih vlasnika i njihovih članova obitelji, kućnog benda i ostalih vezanih uz "The Eddy", a serija je osmišljena na način da je u svakoj epizodi u središtu pažnje jedan lik. Dakako da se glavna narativna linija prati cijelo vrijeme, no događaji su u svakoj epizodi ispripovijedani iz perspektive nekog drugog lika. Tako je u prvoj epizodi u centru pažnje suvlasnik kluba i nekoć slavni jazz glazbenik koji je prestao nastupati nakon što mu je umro sin, Elliot Udo (odlični Andre Holland). On je sa svojim partnerom i najboljim prijateljem Faridom (Tahar Rahim) sve što ima uložio u jazz klub u Parizu, gdje svake večeri nastupa bend koji je on okupio, kojem je on bendlider i kojem on sklada glazbu.

U Pariz je upravo stigla i Elliotova kćer Julie (Amanda Stenberg) s kojom je on izgubio odnos i ne zna kako se postaviti prema bijesnoj, tužnoj, buntovnoj i inatljivoj 16-godišnjakinji. No, puno veći problem je što će odmah u prvoj epizodi netko ubiti Farida, a situacija će od tada krenuti samo od lošeg prema gorem. Fino je Thorne postavio "The Eddy" žanrovski između glazbenog filma, obiteljske drame i misterioznog krimića / trilera, a između ostalog sjajno je ovdje prikazao i kako izgleda svakodnevni život glazbenika. I to ne onih glazbenih zvijezda koje ne znaju kud će s novcima, već onih iskonskih glazbenika kojima je jazz nevjerojatna strast, ali strast uz koju su svjesni da se od nje nikada ne budu obogatili.

Jedan od skladatelja glazbe, Randy Kerber jedan je od likova u seriji i bubnjar benda, a gotovo i svi ostali članovi benda su profesionalni glazbenici. Jedina iznimka je pjevačica Maja koju je utjelovila Poljakinja Joanna Kulig za koju smo već u "Hladnom ratu" shvatili da je iznimna pjevačica. Maja je i cijelo vrijeme u toplo - hladnoj vezi s Elliotom, ipak centralnom figurom cijele ove priče koji pokušava držati sve pod kontrolom iako nam je jasno da se sve oko njega nevjerojatnom brzinom raspada i pretvara u potpuni kaos. Osim policije koja istražuje Faridovo ubojstvo i čak će im Elliot biti jedan od osumnjičenika, za vratom će mu biti i mafijaši, a sav taj kaos koji se događa on će pokušavati sakriti od benda. Istovremeno, bend je u pripremama za snimanje novog albuma, osjeća se napetost među članovima, svi oni imaju i neke svoje probleme, a glavno pitanje koje će nas, baš kao i Elliota, proganjati cijelo vrijeme glasi u što se to pobogu Farid upetljao.

Priča će se tu fino zapetljavati i raspetljavati i iako je "The Eddy" serija s kojom u početku treba imati strpljenja i treba proći neko vrijeme da se priča tu zahukta, definitivno je ovo jedna od onih serija koje zaslužuju svu pažnju. Posebno jer su i Thorne i Chazalle i svi kasniji režiseri i svi ti glazbenici uspjeli stvoriti dojam kao da su gledatelji i sami gosti ovog jazz kluba. Vrlo brzo udomaćit ćemo se unutra uz zaista sjajnu jazz glazbu koju oni izvode i svi njihovi problemi i situacije u kojima će se naći vrlo brzo postat će nam bliski. Fino je ovo zaokružena serija, s kompleksnim i zaokruženim likovima, snimljena na originalan i netipičan, arty način i koja se bavi netipičnom temom za serije. Odlična glazba i zaista upečatljiv nastup Hollanda, glumca koji i bez teksta jako dobro zna gledatelju prezentirati stanje u kojem se nalazi njegov lik, samo su dodatni bonus.  

IMDB LINK 

Primjedbe