THE LAST LETTER FROM YOUR LOVER (2021,GBR) - 7/10


 

Ljubavna pisma jedna su od onih drevnih, vjerojatno zaboravljenih vještina koje su danas zamijenili kratki emotikoni u WhatsAppu i sličnim aplikacijama, a ljubavno pismo iz šezdesetih na koje će nabasati londonska novinarka Ellie (Felicity Jones) u središtu je pažnje ove pomalo staromodne, ali naracijski kompleksne britanske romantične drame. Priča se tu paralelno odvija u današnjici gdje će Ellie uz pomoć smotanog i povučenog arhivista u novinama za koje radi Roryja (Nabhaan Rizwan) pokušati saznati pozadinu cijele te romanse iz šezdesetih te na temelju pisama napisati članak. Istovremeno pratimo i romansu iz šezdesetih u koju su se upustili udana mlada dama iz visokog društva Jennifer (Shailene Woodley) te šarmantni mladi novinar Anthony (Callum Turner) koji je radio za isti magazin u kojem je danas zaposlena Ellie s početka priče.

A Jennifer upoznajemo 1965. godine kako boluje od amnezije nakon prometne nesreće koju je doživjela, a zatim se u flešbekovima vraćamo nekoliko mjeseci u prošlost i saznajemo što je dovelo do nesreće koja je potom dovela do amnezije. Vidimo da je Jennifer u braku s bogatim, ali ne pretjerano zainteresiranim tipom za kojeg je ona više trofej za pokazivanje između poslovnih putovanja. No, tijekom jednog ljeta na Azurnoj obali ona će upoznati mladog novinara koji je sve ono što njen muž nije. I dok njen muž stalno negdje putuje, Jennifer će se zbližiti s Anthonyjem, no lako je za pretpostaviti da se ta romansa i neće rasplesti onako kako su oboje očekivali.

No, zato je tu pedesetak godina kasnije Ellie, inače jedna od onih ciničnih žena koja baš i nema nekih romantičnih pretenzija, a pomalo me tematski ova priča podsjetila na poznati roman "Ljubav u doba kolere" Gabriela Garcie Marqueza jer jasno da će se priče u sadašnjosti i u prošlosti nekako spojiti te ljubav koja se rasplamsala prije toliko godina i dalje je iznimno snažna. Isplela je redateljica Augustine Frizzell tu zanimljiv mozaik nabijen emocijama. Iako inače i nisam neki fan ovakvih sentimentalnih "tearjerking" melodrama začinjenih glamurom šezdesetih i iznenađujuće dobrim soundtrackom, mora se priznati da je "The Last Letter from Your Lover" kvalitetna romantična drama snimljena u pomalo staromodnom štihu.

IMDB LINK 

Primjedbe