THE TAX COLLECTOR (2020,SAD) - 1/10


 

Ako ću raditi listu najlošijih filmova koje sam pogledao ove godine, ova akcijska krimi drama mogla bi se naći na samom vrhu. Jednostavno je nevjerojatno koliko je "The Tax Collector" grozan film, tim više jer ga kao scenarist potpisuje netko kao što je David Ayer. Napisao je Ayer recimo scenarij za "Training Day", napisao i režirao neke dobre filmove poput "Harsh Times", "End of Watch" ili "Fury" prije nego što se bacio na snimanje superjunačkog "Suicide Squada". S "Poreznikom" kao da se Ayer odlučio vratiti korijenima jer i ovo je jedan od onih buddy - buddy krimića, no film je to u kojem gotovo ništa ne funkcionira i još uvijek ne mogu vjerovati da je ovo zaista bilo tako loše. I da je to napisao isti čovjek koji je recimo napisao "Training Day".

Sve je tu po zlu krenulo od površnog scenarija prepunog šupljih i glupih dijaloga, preko plošnih i neizgrađenih likova pa do pomalo nezainteresirane režije i neuvjerljive glume. Od početka do kraja "The Tax Collector" izgleda potpuno diletantski i jadno da sam nerijetko osjećao susramlje gledajući ovaj monumentalni treš. Nadam se da je Ayer bio pijan ili drogiran dok je snimao ovaj film na kojem bi mu pozavidjeo i kralj treša Tommy Wiseau. Priču je Ayer smjestio u poznato okruženje, u krim milje Los Angelesa, gdje ćemo upoznati dva utjerivača dugova koji sebe nazivaju poreznici (Tax Collectors), a rade David (Bobo Soto) i Creeper (Shia LeBoeuf) za glavnog crime-bossa Wizarda (Jimmy Smits).

Svi kriminalci koji ordiniraju na njihovom području dužni su za svaki obavljeni posao platiti "porez" Wizardu i krhki mir među bandama traje već neko vrijeme. No, ubrzo će se pojaviti novi krimos s aspiracijama preuzeti Wizardovo mjesto i njegov posao. David, koji se voli gledati i kao na obiteljskog čovjeka, pokušat će zaštititi svoju familiju od izazivača, a ujedno će izbiti kaos na kriminalnoj sceni Los Angelesa. I sve je to već viđeno bezbroj puta i puno bolje izvedeno pa zato i ne čudi da je film bio potpuni flop na kino blagajnama te je na uloženih 30 milijuna dolara, zaradio jedva milijun.  

IMDB LINK 

Primjedbe