ARMED TO THE TEETH (2018,MEX) - 7/10

 

Ova prilično šokantna i tužna dokumentarna true crime drama vodi nas u meksički grad Monterrey gdje je u ožujku 2010. godine netko ubio dvojicu studenata elektrotehnike. Dečki su se u noćnim satima šetali po sveučilišnom kampusu kad ih je netko izrešetao kišom metaka, a prve vijesti bile su da je vojska ubila pripadnike narkokartela koji su bili u blizi kampa naoružani do zuba. Od tuda, bit će i naziv dokumentarca (Hasta los dientes u originalu) kojeg potpisuje debitant Alberto Saul Arnaut Estrada i u kojem se bavi ne samo tim užasavajućim činom, već i posljedicama koje su ova ubojstva imala na cijelu zajednicu.

I šteta je što se cijela ova priča razvija dosta monotono i sporo, a tek u pozadini saznajemo dubinsku priču o užasavajućoj situaciji u drugom po veličini gradu u Meksiku kojeg se danas ističe kao najugodniji grad za život u cijelom Meksiku. No, to tako očito i nije bilo desetak godina prije nastanka ovog dokumentarca jer ćemo vidjeti ovdje da su nasilni obračuni zaraćenih narkokartela na ulicama ovog grada bili nešto standardno u Monterreyju godinama. Najveći dio "Armed to the Teeth" se oslanja na intervjue sa članovima obitelji ubijenih studenata i ostalim sugovornicima involviranima u ovaj slučaj, a ima tu i nešto arhive. Treba proći neko vrijeme kako bismo zapravo shvatili o čemu se tu zapravo radi jer tek nakon nekih pola sata ili 40 minuta shvaćamo što se dogodilo i o čemu je tu konketno riječ.

Ono što su proživjeli roditelji i obitelji ubijenih zaista je uznemirujuće i zastrašujuće jer shvatit ćemo da oni danima nisu uopće znali što se dogodilo s dečkima, a u posljednji čas su ih spasili da ne završe u nekoj od neimenovanih masovnih grobnica u koju ih je vojska planirala baciti kako bi zataškala cijeli slučaj. Vidjet ćemo kako do danas nitko nije odgovarao za ova ubojstva i kako su se svi oni odgovorni pokušavali te se i dalje trude izbjeći odgovoriti na ključna pitanja iako postoje brojni dokazi i jasno je što se dogodilo. 

IMDB LINK 

Primjedbe