DON'T BREATHE 2 (2021,SAD) - 6,5/10


 

Pet godina nakon uspješnog akcijskog trilera / horora "Don't Breathe", urugvajski tandem Fede Alvarez - Rodo Sayagues vratio se nastavkom priče o starom slijepom marincu koji će opet postati žrtva provalnika. Naravno da ovo "žrtva" treba shvatiti uvjetno jer svi oni koji su gledali film iz 2016. godine koji se pokazao ogroman hit na kino blagajnama zaradivši više od 150 milijuna dolara na budžet manji od 10 milijuna, znaju da stari slijepad u reprizi Stephena Lainga teško da može biti žrtva. Uloge su ovaj puta izmijenjene te režiju potpisuje debitant Sayagues dok je puno iskusniji Alvarez "tek" ko-scenarist i producent. Kao što je često slučaj, dobitna kombinacija ovdje se ne mijenja pa je ovdje osnovna premisa ponovno prilično slična.

Radnja se zbiva osam godina nakon događaja iz originalnog filma, a uz starog slijepca u kući na osami u predgrađu Detroita uz rotvajlera sada živi i 11-godišnja djevojčica Phoenix. Stari je djevojčici rekao da je njena majka poginula u požaru u njihovoj staroj kući i da mu je ona kćer, no Phoenix kao da osjeća da to baš i nije tako. Stari i slijepi Norman i dalje živi samotan život gotovo u izolaciji, a i Phoenix pokušava pripremiti da bude spremna za neke napade u budućnosti. Naravno da čiča to dobro predosjeća jer, ne bi čovjek vjerovao, pokazat će se da postoji još jedna skupina ljudi dovoljno luda i hrabra da provali u Normanov dom. Naravno da nastavak ipak ne može pratiti originalnost, svježinu i uzbuđenja iz iznimnog prvijenca, no bila je dvica sasvim korektna varijacija na temu.

Vrlo brzo kad krene novi Home Invasion postat će nam jasno koje su intencije nove skupine kriminalaca koja se namjerila na dom starog slijepca koji se jako dobro zna pobrinuti za sebe i nitko normalan se vjerojatno ne bi želio naći s njim oči u oči u mračnoj prostoriji. Naravno da je i dalje najjači adut filma jezivi, mračni, odlučni i bijesni Laing kao Norman, a nastavak pomalo djeluje i kao njegov pokušaj iskupljenja za svo zlo i loše koje je počinio ne samo u prvom dijelu, već i ranije u životu. Pomalo na tragu transformacije Terminatora između prvog i drugog dijela, tako će i on iz okrutnog i hladnokrvnog ubojice, jezivog negativca gotovo pa postati pozitivac. Dakako, podjednako okrutni, hladnokrvni i ubilački raspoložen, no ovaj puta s nekim drugim razlogom. 

IMDB LINK 

Primjedbe