FREIES LAND (2019,NJE) - 7,5/10


 

Vjerujem da se mnogi sjećaju iznimnog španjolskog trilera "La isla minima" ili "Marshland" iz 2014. Alberta Rodrigueza u kojem su se dva policajca krajem sedamdesetih zaputila u močvarne predjele Andaluzije kako bi istražili brutalno ubojstvo djevojke. Upravo taj ponajbolji izdanak svog žanra koji je posve zasluženo izabran i za najbolji španjolski film godine, poslužio je kao inspiracija njemačkom filmašu Christianu Alvartu. On je mračnu detektivsku priču premjestio iz postfrankovske Andaluzije u provincijsku istočnu Njemačku godinu, dvije nakon ujedinjenja, u močvarne krajeve kraj gradića Löwitza u blizini poljske granice. Glavne sastojke koje mu je nekoliko godina ranije umijesio njegov španjolski kolega poput dva inspektora koji su dosta antagonistični jedan prema drugom, nestanka djevojke i nekih mračnih sila koje vladaju tim područjem Alvart je mudro ostavio.

No, ovu kvalitetnu priču nadopunio je nekim njemačkim posebnostima, a sjajnom se pokazala odluka da priču smjesti na krajnji istok Njemačke odmah nakon ujedinjenja. Uspio je Alvart sjajno prikazati ne samo to vremensko razdoblje, već i raspoloženje koje je tada vladalo među ljudima u tim istočnim ruralnim područjima nakon pada čelične zavjese. Iako će priča svima onima koji su gledali "La isla minima" i osnovna premisa "Freies Land" biti jako dobro poznata, opet to jako dobro funkcionira. Bez obzira što dva glavna lika, mlađi gradski policajac sa zapada Patrick Stein (Trystan Pütter) i njegov sirovi, stariji, krupni istočnonjemački kolega s mračnom prošlošću Markus Bach (Felix Kramer) ipak nisu tako maestralni kao njihovi španjolski kolege Raul Arevalo i Javier Guttierez, opet je ovo i više nego dobro.

Priča je opet tu mračna, prilično brutalna, a iako je u prvom planu istraga nestanka lokalne djevojke, puno toga se ondje dolazi što inače prolazi ispod radara, a sada će postati itekako važno i možda vezano za slučaj. Od samih početaka tu je neskriveni animozitet između dvojice inspektora koji ne mogu biti različitiji, a bez obzira što se ne podnose, morat će oni surađivati ako žele riješiti slučaj. Leševi koji će se stalno pojavljivati, šokantne erotske fotografije, lokalni dileri ecstasyja, očite i skrivene prijetnje lokalaca kojima su stali na put, vidovnjakinja, sumnjiva lovačka kućica, prisluškivanja telefona, mračne tajne, ljudi koji žele napustiti ovo očito zapušteno, devastirano i propalo mjesto koje kao da izjeda one koji su ostali. Sve to su sastojci koje imamo i ovdje, a obogaćeno hladnim, surovim i nepristupačnim okruženjem, uglavnom i takvim ljudima te finim socijalnim komentarom datog trenutka izdižu i ovaj remake iznad prosjeka. 

IMDB LINK 

Primjedbe