IKAR. LEGENDA MIETKA KOSZA (2019,POLJ) - 7/10


 
Najjednostavnije bi se ova biografska drama mogla opisati i poljskim odgovorom na američku biografiju o glasovitom glazbeniku Rayu Charlesu. Baš kao što je i njegov puno slavniji američki kolega pijanist izgubio vid kad je bio dijete, no to ga nije zaustavilo da postane virtuoz, ista je sudbina zadesila i Mieczyslawa Mieteka Kosza. No, dok se za Charlesa zna u cijelom svijetu, Kosza teško da danas itko pamti izvan granica Poljske što ne znači da ovaj zanimljivi tip ne zaslužuje film. Njegovom životnom pričom odlučio se pozabaviti iskusni Maciej Pieprzyca (valjda sam dobro to napisao, s tim poljskim imenima uvijek problemi!), koji je napisao scenarij i režirao "Ikar. Legenda Mietka Kosza". I to na gotovo školski, tipično biografski način u kojem uz glavnu narativnu liniju pratimo i flešbekove u djetinjstvo slijepog pijanista
 

Kosza upoznajemo kao dvadesetogodišnjaka koji je usprkos hendikepu dostigao slavu. Iako je bio slijep bio je on najbolji i najpriznatiji jazz pijanist svog doba odnosno krajem šezdesetih i početkom sedamdesetih u Poljskoj, a nastupao je i u inozemstvu, čak na čuvenom festivalu u švicarskom Montreauxu. No, problemi su nastajali kada bi se ugasila svjetla reflektora i kada bi sišao s pozornice jer bi uglavmom ostajao sam. I to u potpunom mraku. Autodestruktivnom ponašanju doprinijet će i nesretna zaljubljenost u pjevačicu iz benda, a vrlo brzo on će potonuti u alkoholizam što će dovesti i do njegove prerane smrti s nepunih 29 godina.

Dobar posao u ulozi slijepog pijanista odradio je poznati poljski glumac mlađe generacije Dawid Ogrodnik (Ida, Silent Night, The Last Family), a imala je ova biografska drama ukupno 11 nominacija u izboru za poljski film godine. Na kraju je još jedna tipična priča o čovjeku koji je odlučio letjeti blizu sunca što ga je potom skupo koštala, osvojila tek dvije nagrade - za najbolji zvuk i glazbu. Iako je "Ikar. Legenda Mietka Kosza" klasična biografska drama, ovaj je film ujedno i kvalitetna karakterna studija o čovjeku koji je želio biti prihvaćen i voljen i koji je samom sebi bio najveći neprijatelj. Priča je to autodestrukciji i pretvaranju ambicioznog i nesumnjivo talentiranog mladića u užasavajući karakter koji će svojim bijesom i groznim ponašanjem otjerati gotovo sve oko sebe. 

IMDB LINK 

Primjedbe