KILLER JOE (2011,SAD) - 8/10

 


Bio je ovaj crnohumorni southern gothic krimić i posljednji igrani film koji je snimio legendarni američki filmaš William Friedkin koji je na kreativnom vrhuncu bio sedamdesetih i pamtimo ga po filmovima kao što su "Egzorcist" i "Francuska veza". Sve ono što je Friedkin snimio u osamdesetima, devedesetima, a posebno kasnije teško može stati u istu rečenicu s njegovim filmovima iz najkreativnije faze, no ovaj mračni krimić snimljen po istoimenoj istoimenoj kazališnoj predstavi Tracyja Lettsa mogao bi se nazvati određenim "labuđim pjevom" starog majstora. "Killer Joe" je mračna krimi komedija čija je radnja smještena u Texas koja i po radnji i po likovima pomalo podsjeća na filmove braće Coen. Zanimljivo je kako je Letts ovu predstavu napisao i na kazališnim daskama postavio početkom devedesetih, a film "Killer Joe" je snimljen tek dvije godine prije njegove najpoznatije drame "August: Osage County" za koju je dobio Pullitzerovu nagradu za najbolju dramu.

Baš kao što je često slučaj u filmovima braće Coen, i ovdje u središtu pažnje imamo prosječne ljude koji će se naći u nimalo ugodnim situacijama. I to prvenstveno zahvaljujući svojoj gluposti, pohlepi i iskvarenosti. Radnja se zbiva u kamperskom naselju u zapadnom Dallasu u Texasu, gdje će 22-godišnji sitni diler Chris (Emile Hirsch) dođi na suludu ideju kako da se iščupa iz dugova. Ostao je on dužan ozbiljne novce ozbiljnim kriminalcima te će on svom ocu Anselu (Thomas Haden Church), njegovoj novoj ženi Sharli (Gina Gershon) i mlađoj sestri Dottie (Juno Temple) predložiti da bi mogli naručiti ubojstvo svoje majke. Njegova mama i Anselova bivša žena ima policu osiguranja po kojoj nakon njegove smrti Dottie pripada 50 tisuća dolara koje bi trebali podijeliti nakon što određeni dio plate za njeno ubojstvo.

I tu na scenu stupa "ubojica Joe", odnosno lokalni policijski istražitelj Joe Cooper (Matthew McCounaghey ponovno upečatljiv u ulozi vajttrešera s juga) koji je u fušu plaćeni ubojica. Iako u teoriji sve to zvuči savršeno za Chrisa i za cijelu njegovu vajttrešersku familiju, one prave karikature bijednih, primitivnih, glupih i zaostalih bijelaca iz pasivnih krajeva Amerike, jasno da će se cijela ta situacija rasplesti u onom pravcu koji nitko od njih nije očekivao. Morbidna i pokvarena ideja cijeloj ovoj obitelji vratit će se u glavu kao bumerang, a ovi nesposobni, tupi i glupi tipovi na najgori mogući način će shvatiti da neke stvari u životu nikako nisu zafrkancija. Film je to prepun nasilja i nekih zaista šokantnih trenutaka koji djeluje pomalo pulpovski, intencijski pretjerano na trenutke, a likovi su svedeni na razinu karikatura. No, upravo to je jedan od razloga zašto je ova uvrnuta, mračna i bolesno - humorna priča, barem kad sam ja u pitanju, tako dobro funkcionirala. 

IMDB LINK 

Primjedbe