LOS SONAMBULOS (2019,ARG) - 6,5/10


 

Ugledna argentinska fimašica Paula Hernandez ovom naturalističkom, ali prilično intenzivnom obiteljskom dramom kao da je pomalo ušla na teren svoje poznatije sunarodnjakinje Lucrecie Martel. U središtu priče "Los sonambulos" ili "The Sleepwalkers" je odnos majke i kćeri koji će se naći na kušnji tijekom obiteljske proslave Nove godine u obiteljskom ljetnikovcu u provinciji. Okupile su se ondje tri generacije obitelji, a iako i Luisa (odlična Erica Rivas koje se sjećamo kao mladenke iz kultnih Szifronovih "Divljih priča") i njena 14-godišnja kćer Ana baš i nisu oduševljene idejom da još jednu novu godinu provedu u istom društvu na istom mjestu, na inzistiranje muža / oca Emilia, ipak će oni otići u naizgled idilični ljetnikovac koji okružuju pitoreskni potoci, šume i livade.

Taj je ljetnikovac u zajedničkom vlasništvu obitelji s Emiliove strane, a ondje ih već čekaju njegova majka, udovica Meme, brat Sergio i sestra Ines s potomcima. Dinamika u ionako napetim odnosima će se dodatno zakomplicirati kad se ondje neočekivano pojavi Sergiov najstariji sin, misteriozni Alejo. Iako je desetak godina stariji od Ane i bez obzira što su u rodbinskim odnosima, Alejo kao da će početi zavoditi svoju sestričnu koja je tek počela seksualno sazrijevati, što saznajemo već u uvodnoj sceni kad roditelji pronađu Anu kako mjesečari u kući. Saznat ćemo da je mjesečarenje nešto što se u ovoj obitelji prenosi generacijama, a ima ono ovdje i stvaran i simboličan smisao pošto će nam postati da članovi iste te obitelji kao da i budni mjesečare i ne žele znati neke stvari koje se događaju oko njih.

Fino je Hernandez uspjela izgraditi odnose među likovima jer vrlo brzo počinju se nazirati neke pukotine u njihovim odnosima, no ipak je u središtu priče odnos između pretjerano zaštitnički raspoložene Luise i tipično tinejdžerski roditeljima nedokučive Ane. Dok mamu cijelo vrijeme muči što joj kćer više ništa ne govori, Ana kao da uživa u tome što shvaća koliko iritira svoju majku koja istovremeno proživljava i egzistencijalističku krizu te promišlja o odnosu s mužem koji joj također ništa ne govori i sve odluke donosi sam. Ipak, cijela priča i sva ta dinamika će ovdje voditi ipak prema šokantnoj završnici u kojoj će sve eskalirati i koja će dovesti do konačnog raspada ove obitelji. Premijerno je ova arty drama snimljena u naturalističkom štihu kamerom iz ruke, prikazana na festivalu u Torontu, a potom i u San Sebastianu te drugim uglednim festivalima, a bio je "Los sonambulos" i argentinski kandidat za Oscara. Na koncu, bila je ovo solidna psihološka drama / karakterna studija. 

IMDB LINK 

Primjedbe