RUN HIDE FIGHT (2020,SAD) - 6,5/10


 

Fenomen školskih masakra jedna je od prvih asocijacija na Ameriku. Vjerojatno ne postoji nijedna zemlja na svijetu gdje se toliko puta dogodilo da neki nedojebani iskompleksirani idiot iz raznih razloga uzme kalašnjikov, zaputi se u školu i počne rešetati sve redom jer su ga ismijavali zbog bubuljica na licu ili malog pimpeka. Dobro, malo banaliziram situaciju, no već smo gotovo oguglali na vijesti iz SAD-a u kojima čujemo da je neki takav upao u školu i izveo masakr. Zar opet, zapitamo se i prebacimo na vremensku prognozu ili utakmicu Hrvatski dragovoljac - Šibenik, a tim fenomenom bavi se i akcijski triler kojim se već iskusni scenarist i režiser Kyle Rankin predstavio u popratnom programu festivala u Veneciji. I bez brige, nije "Run, Hide, Fight", što i sam naziv sugerira, jedan od onih moralizatorskih filmova koji ima pretenzije dokučiti zašto se nešto takvo konstatno u Americi događa.

Svejedno, izazvao je ovaj film prilične kontroverze jer je premisu školskog masakra i opsade škole od strane skupine bolesnih tinejdžerskih sociopata iskoristio da bi snimio akcijski triler pomalo na tragu legendarnog McTiernanovog akcića "Umri muški". Za razliku od omiljenog filma svih onih koji su početkom devedesetih imali 12 godina, u okruženju će se ovaj puta naći jedna tinejdžerica, maturantica Zoe (Isabel May) za koju već u uvodnim scenama saznajemo da je sve samo ne tipična 17-godišnjakinja. Ona tako sa svojim ocem Toddom (Thomas Jane), nekadašnjim marincem odlazi u lov na jelene, a nije se još ona oporavila od nedavne smrti majke Jennifer (Radha Mitchell). Upravo će joj duh njene majke koji joj se povremeno priviđa, poslužiti kao vodič u brojnim teškim situacijama u kojima će se naći kada skupina njenih kolega odluči zauzeti školu i na taj se užasavajući način osvetiti za sve nepravde koje misle da su doživjeli ondje.

Kako se školska opsada događa na dan koji se naziva Senior Prank Day svi u početku misle da je riječ o zafrkanciji, no kada se počnu nizati leševi, svima će postati jasno da je situacija ozbiljna. Kakva bi to bila školska opsada da nema prijenosa uživo na društvenim mrežama, a školu će ubrzo okružiti i policija i vojska, no otmičari imaju na desetke taoca pa će intervencija biti nemoguća, No, srećom pa je tu Zoe koja će po uzoru na Willisovog Johna McClanea kad se zatekao u neboderu, krenuti u akciju u školskoj zgradi koju poznaje bolje od vlastitog džepa. Naravno da je cijela priča tu dosta predvidiva te je zanimljiva i kompleksna tema ovaj puta svedena na dosta banalnu razinu, no svejedno je "Run Hide Fight" bio sasvim solidan akcić koji ne bi trebao previše razočarati ljubitelje žanra.

IMDB LINK 

Primjedbe