THE SILENT FOREST (2020,TVN) - 7/10

 


Chang Cheng je gluhonijemi tinejdžer koji će školovanje nastaviti u najpoznatijoj tajvanskoj školi za djecu i mlade s problemima sa sluhom. Iako će vrlo brzo on tamo pronaći neke prijatelje i osjećat će se konačno kao da je na mjestu gdje je ravnopravan ostalima, postat će mu jasno da se ondje događaju neke čudne i vrlo ružne stvari. Tijekom putovanja školskim autobusom na izlet, svjedočit će Chang seksualnom zlostavljanju djevojke u koju se zaljubio, a to će na zadnjim sicevima izvesti skupina mladića. Kad odluči prijaviti to što se događa, ispostavit će se da zlostavljanje i nije neka novost u ovoj školi i da je to nešto što se događa već duže vrijeme. I da djevojka Bei Bei nije jedina koja je zlostavljana kao i da skupina mladića koje predvodi njegov vršnjak Xiao Guang zapravo i nisu prvi i jedini zlostavljači.

Snimila je ovu šokantnu i potresnu kombinaciju trilera i drame dugometražna debitantica Chen-Nien Ko prema stvarnim događajima otprije nekoliko godina u svojoj zemlji. I prikazala je sve to ova tajvanska filmašica na realističan način, a sve je još šokantnije i užasnije jer se sve to događalo djeci i mladima koji su zbog svog hendikepa ionako bili svojevrsni društveni izopćenici i u školi su trebali biti zaštićeni. No, pokazalo se nažalost da je škola savršeno okruženje za nezamislive gadosti, a jednom kada je zlo krenulo, počelo je metastazirati i širiti se poput raka. Iako je tematika ovdje iznimno teška, snimila je Ko pametan film koji nije eksploatacijski, već prije problemski i upozoravajući te "The Silent Forest" kao da poručuje da se ovakve grozne stvari mogu događati na mjestima gdje se to nikako ne bi smjelo dogoditi.

S obzirom da je većina likova gluhonijemo tako i zvuk ili bolje rečeno nedostatak zvuka igra ovdje važnu ulogu, a autorica filmom kao da pokušava dokučiti i shvatiti kako je moguće da se nešto takvo ondje događalo godinama. Strašna je to priča jer ćemo upoznati sudbinu djece i tinejdžera koji su zlostavljanje prihvatili kao nešto normalno i koji su unatoč svim užasima koje su proživljavali radije ostali u toj školi, nego u vanjskom "normalnom" svijetu za koji osjećaju kao da mu ne pripadaju. "The Silent Forest" je jedan od onih filmova uz koje je jako teško ostati miran i ne pobijesniti, a vidimo nažalost da se slične gadarije događaju na svim stranama svijeta.

IMDB LINK 

Primjedbe