THE SWARM (2020,FRA) - 6/10


 

Nije da se previše opterećujem time tko šta jede i kakve su nečije prehrambene navike, no skakavci na roštilju sasvim sigurno je jedan od objeda koje bih bez razmišljanja odbio i otišao praznog želuca u krevet. Upravo uzgojem skakavaca za jelo bavi se glavna junakinja ove kombinacije horora i psihološke drame, na kraju ipak pomalo razočaravajućeg gemišta tipičnog europskog art filma i žanrovskog ostvarenja. Ta gospođa koja se bacila u uzgoj konzumnih skakavaca je Virginie (Suliane Brahim) koja s kćeri tinejdžericom i mlađim sinom živi negdje u francuskoj provinciji. I ne bi čovjek vjerovao, biznis joj baš i ne ide, skakavci se ne prodaju baš onako kako se nadala i nalazi se ona na rubu bankrota. Ipak, u trenucima kada je već razmišljala o odustajanju i selidbi negdje drugdje, Virginie će slučajno shvatiti da se skakavci puno bolje i brže razvijaju kada ih se hrani krvlju.

Vrlo brzo biznis će potom opet početi cvasti, no Virgine kao da nije razmišljala što bi se moglo dogoditi kada se jata skakavaca navuku na krv. Pošto je "Tha Swarm" ili "La nuee" originalu nominalno horor, vjerojatno je lako za pretpostaviti što bi se tu moglo događati, a zajedno s njezinim skakavcima, i mlada mama polako će sve više zastranjivati u ovoj više psihološko - obiteljskoj drami, nego klasičnom hororu prepunom simbolike. Iako je film koji je režirao dugometražni debitant Just Philippot u startu itekako obećavao, nije se to razvilo u nešto iznimno čemu sam se potajno nadao. I to je šteta jer okruženje je ovdje iznimno. Plastenici pod kojima se goje skakavci, izolirana farma, sitna i krhka ženica u gotovo potpuno mačistikom okruženju pomalo sirovih poljoprivrednika uz iznimku vinara koji gaji određene simpatije prema Virginie. Tu su i njene tenzije s kćeri tinejdžericom koja, jasno, i nije oduševljena takvim načinom života, kao i ti misteriozni skakavci koje često vidimo u krupnom planu gotovo na tragu onih Wild Life dokumentaraca.

Činjenica je da je uspio Philippot od početka pa do kraja stvoriti nelagodan ugođaj jer sama pomisao da te tisuće i tisuće krvožednih skakavaca kad tad moraju izletjeti van iz svoje nastambe izaziva laganu mučninu. Tu je i glavna protagonistica koja će sve više i više psihički propadati i zatvarati se u sebe, zanemarivati sve osim svojih skakavaca kojima će početi davati puno, puno više nego što bi smjela i trebala. Naravno da je prva asocijacija gledajući horor o insektima bio Cronenbergova "Muha", no bez brige, neće "The Swarm" otići u tom smjeru. Imao je ovaj film potencijala i za puno više, posebno jer je Philippot tako majstorski uspio uklopiti odlične specijalne efekte s tako naturalističkim i prirodnim okruženjem i prava je šteta što se nije tu dobilo još nešto više. 

IMDB LINK 

Primjedbe