THE WHALER BOY / KITOBOY (2020,RUS) - 7/10




 

Još malo prave filmske egzotike, a vodi nas ova stilizirana arty drama na krajnji istok Rusije, negdje u Čukotku, u seoce uz more čiji stanovnici gotovo pa s druge strane mogu vidjeti obalu Aljaske. Ondje živi i 15-godišnjak po imenu Lješka (Vladimir Onokov), dječak ili mladić koji živi kao i ostatak stanovnika njegovog mjestašca koje se čini kao da u njemu uopće nema žena. Njegov dan se uglavnom sastoji od lova na kitove čime se, izgleda, bave baš svi ljudi u njegovom mjestu. Kako bi skratili duge zimske noći, stariji kitolovci si naručuju prostitutke iz gradova, a kada one nisu dostupne zabavljaju se gledajući webcam sex showove online. I mlađahni Lješka tako će postati opsjednut djevojkom koju je vidio na internetu, HollySweet999, lijepom plavušom koja mu se smješka s druge strane kamere iz Detroita u Americi, a ovaj mladi i naivni sanjar odlučit će krenuti u potragu za djevojkom s druge strane ekrana.

Snimio je dugometražni debitant Filip Jurjev neobičnu i zanimljivu subverzivnu dramu prepuno kontradiktornosti i paradoksa pa je tako ova priča o mladiću iz najgore zaostale provincije snimljena modernističkim stilom, poetična uz zaista čudesnu fotografiju. I slika je okomita, to pusto i surovo okruženje zaista djeluje impresivno i upečatljivo, a cijela priča je tu pomalo apsurdistička. Živi Lješka s djedom koji je stalno uvjeren da će tog dana umrijeti, a bezbrižni dani jurenja motorom s najboljim frendom za njega su prošli kad je ugledao Holly. Iako ne zna on ni gdje je Detroit, ni kako doći ondje, baš kao što ne zna ni slova engleskog, Lješka će ubrzo izgubiti sve veze sa stvarnošću i krenut će na put prema drugoj strani mora.

Film je to prepun simbolike pa tako i Holly ovdje zapravo personificira Lješkinu želju za bijegom iz mjesta u kojem je proveo cijeli život i u kojem mu je budućnost gotovo pa predodređena. Svjestan je on kako će mu izgledati život ako ostane jer vidi to iz prve ruke, a očito želi on i nešto više od života te će se povod za bijeg ukazati kada ugleda Holly. I bilo je zanimljivo pratiti u što će se pretvoriti taj eskapistički pokušaj dječaka iz ruske provincije koji će svoje snove, fantazije pa čak i deluzije pokušati pretvoriti u stvarnost. I premda je svakom u startu jasno da je ono što će Lješka pokušati neostvarivo i da je njegov pothvat i prije početka osuđen na propast, morat će on na vlastitoj koži shvatiti što je stvarni, a što virtualni svijet i da neke fantazije ipak moraju ostati u sferi fantazija.

Premijerno je "Kitoboy" ili "The Whaler Boy" prikazan tijekom autorskog tjedna festivala u Veneciji gdje je Jurjev odnio nagradu za najboljeg režisera, a potom je imao film lijep festivalski život. I jako dobro Jurjev tu kombinira tipični naturalizam toliko svojstven za World Cinema odnosno filmove koji stižu iz ovakvih egzotičnih dijelova svijeta s modernim stilom i neobičnom naracijom kojom nas vodi u ovu priču. Sjajan je i mladi Onokov kao dječak koji traži svoje mjesto pod suncem i ulazi u pubertet i to na mjestu koje baš i nije jedno od onih u kojima mladež njegovih godina ima što raditi. Fino je Jurjev ovu bizarnu, neobičnu priču povremeno uspio razbiti i humorom, uostalom gotovo sve ovdje je nekako na rubu ironije, s neobičnim izborom glazbe, uz konstantno kombiniranje nježnih kadrova s nekim prilično šokantnim kao što je brutalan prikaz lova na kitove. 

IMDB LINK 

Primjedbe