BEING THERE (1979,SAD) - 10/10


 

Legendarnog britanskog glumca Petera Sellersa i dalje najbolje pamtimo kao jednog od najboljih i najomiljenijih filmskih komičara svih vremena. Njegov šlampavi inspektor Clouseau u "Pink Pantheru" nasmijava već generacije, a svu briljantnost talenta pokazao je u čuvenom Kubrickovom "Dr. Strangeloveu" gdje je utjelovio tri uloge. Pokazalo se nažalost da je uloga prostodušnog vrtlara mr. Chancea u apsurdističkoj satiri, humornoj drami Hala Ashbyja bila i posljednja Sellersova uloga pošto je u srpnju 1980. godine iznenada preminuo nakon teškog srčanog udara s nepunih 55 godina.

I premda je Oscara za najbolju glavnu ulogu izgubio od Dustina Hoffmana u "Krameru protiv Kramera", Sellers je ovdje potvrdio da je fantastičan glumac sposoban iznijeti najrazličitije uloge, a "Dobro došli, gospodine Chance" ili "Being There" u originalu, najbolji je dokaz za to. Film je to koji oduševljava i film koji je gotovo nemoguće usporediti s bilo kojim drugim filmom. Tek na prvu je "Being There" šašava komedija zabune, a zapravo je to perfektna društvena studija, sjajno osmišljena društvena satira i film koji izvanredno hvata duh vremena.

Sellers je tako sredovječni mentalno zaostali tip koji je cijelog života radio kao vrtlar bogataša iz Washingtona. Ne sjeća se on da je ikada otišao dalje od dvorišta kuće, a osim vrtlarenja jedina zanimacija bila mu je gledanje televizije. No, kada je stari vlasnik kuće umro, Chance je prisiljen napustiti mjesto u kojem je oduvijek živio i vrlo brzo postat će nam jasno da je to čovjek potpuno nesposoban za samostalni život. Po prvi puta ovaj prostodušni čovjek zapravo će vidjeti kako izgleda "vanjski" svijet i ništa mu nije jasno, a igrom slučaja takav tip će ubrzo postati ne samo savjetnik bogatog starog i bolesnog tajkuna Bena Randa (kad već nije Sellers osvojio Oscara za glavnu, uzeo ga je veteran Melvyn Douglas za sporednu ulogu), već i predsjednika Amerike (Jack Warden).

Čovjek koji ne samo da ne zna čitati i pisati, već i očigledno ograničen tip koji priča besmislice i ponavlja ono što je čuo na televiziji, postat će kreator ekonomske politike Amerike. Sve će to početi kada će Randova supruga Eve (Shirley MacLaine) krivo čuti Chancea i shvatiti da se on zove Chauncey Gardiner, dok će Rand pomisliti da je on visokoobrazovani biznismen iz visoke klase koji je upao u probleme. Njegove jednostavne odgovore on će prepoznati kao nešto iznimno mudro i genijalno te će na temelju toga početi donositi poslovne odluke, a ubrzo će ga ovaj "kingmaker" odnosno tip koji vuče sve konce i u politici, upoznati s predsjednikom.

I kako vrijeme prolazi, sve je tu apsurdnije i apsurdnije, luđe i luđe, genijalnije i genijalnije, a bio je "Being There" briljantna satira na američku politiku i gospodarstvo. Ujedno je to i film tako umirujućeg ritma, definitivna potvrda da je Hal Ashby zaista bio jedan od najboljih američkih režisera sedamdesetih i prava je šteta što je kasnije zapravo potpuno propao. Nimalo je to suptilna alegorija koja se otvoreno izruguje toj američkoj vladajući poslovno - političkoj klasi i prikazuje ih kao ljude koji su obuzeti samim sobom i grozničavo se bore kako bi sačuvali ono što misle da je isključivo njihovo. Ne slušaju oni nikoga i misle da su najpametniji i da znaju sve, a posve će ih i to potpuno neintencijski raskrinkati priprosti tip koji ne zna apsolutno ništa ni o čemu.

Ni njega zapravo ta elita neće slušati, već će iz njegovih besmislica izvlačiti ono što sami žele čuti, čudeći se kako je moguće da postoji netko tako prirodan i tko govori tako izravno, na način koji se praktički nitko ne usuđuje s njima razgovarati, već im svi očigledno samo povlađuju i ulizuju im se. Čovjek si mora postaviti pitanje zar su stvarno svi tako umjetni i lažni, potpuno neprirodni kada su i Rand i predsjednik uvidjeli da je Chance genijalni stručnjak. Film je to koji je istovremeno i tako subverzivan i brutalan, očit u izrugivanju eliti, ali i suptilan, nježan i dirljiv, a na tome svakako treba zahvaliti Sellersu koji je fantastičan u ovom potpuno prigušenom izdanju, potpuno različitom od njegovih najpoznatijih uloga.  

IMDB LINK 

Primjedbe