EL HIJO DE LA NOVIA (2001,ARG) - 8/10


 

Argentinac Juan Jose Campanella svojoj je zemlji donio drugog i za sada posljednjeg Oscara za najbolji film izvan engleskog govornog područja. Riječ je o mračnom trileru "El secreto de sus ojos", remek-djelu o brutalnom slučaju ubojstva koje i četvrt stoljeća kasnije proganja glavnog protagonista. Glavnog protagonista tada je odglumio Campanellin najbolji prijatelj i vjerojatno najpoznatiji argentinski gumac Ricardo Darin, a on je u glavnoj ulozi i ove romantične humorne drame koja je Argentini također donijela nominaciju za Oscara.

I tematski i stilski "El hijo de la novia" ili "Son of the Bride" posve je drukčiji film od "Tajne u njihovim očima". Topla je to i kompleksna, možda mrvicu sladunjava, ali iznimno simpatična i dopadljiva obiteljska drama u kojoj je Ricardo Darin vlasnik restorana u Buenos Airesu, Rafael Belvedere. On će početi preispitivati svoje životne odluke i životni stil nakon što ga u 42. godini strefi infarkt. Prije toga saznat ćemo da njegova majka Norma (Norma Aleandro) pati od Alzheimerove bolesti i dok je sin takvu izgubljenu očito ne može gledati i nije je posjetio već godinu dana, njegov otac Nino (Héctor Alterio) posjećuje je svakodnevno.

Rafael je pod stresom i zbog restorana jer radi danonoćno, stalno ga proganjaju investitori koji bi otkupili mjesto koje su pokrenuli još njegovi roditelji, a nakon razvoda, on je u vezi s puno mlađom Naty (Natalia Verbeke), no baš se i nije spreman obvezati na neku ozbiljnu vezu. Sve će se promijeniti kada mu srčani udar prekine sve muke, a uz pokušaj promjene života i životnih navika, Rafaela će potpuno iznenaditi i fiks ideja koja će pasti na pamet njegovom ocu. Stari Nino odlučit će ponovno oženiti svoju potpuno dementnu ženu i Rafaelovu majku pošto nikad nisu vjenčani u crkvi, a to je oduvijek bila njena želja.

I po običaju je Darin odličan, ovaj puta kao čovjek koji prolazi kroz ozbiljnu krizu srednjih godina i pokušava preispitati svoje mjesto i svoju ulogu u obitelji, na poslu i društvu općenito. Važnu ulogu tu će imati i njegov prijatelj iz djetinjstva Juan Carlos (Eduardo Blanco) koji će se iznenada pojaviti. Uspio je Campanella u "Mladenkinom sinu" fino izbalansirati emotivnost, dirljivost pa i duhovitost, a osim što je dogurao do nominacije za Oscara, ovaj je film i potpuno trijumfirao u izboru za najbolji argentinski film godine. Od 12 nominacija ugrabio je osam nagrada, među njima i one najvažnije za film, režiju, scenarij i glumačke performanse s tim da je Darin osvojio treću uzastopnu (od ukupno rekordnih pet) nagradu za najboljeg argentinskog glumca.

IMDB LINK 

Primjedbe