ENTWINED (2019,GRČ) - 6/10


 

Neobičan miks moderne arty fantazije te folk horora snimio je dugometražni grčki debitant Minos Nikolakakis. Ako je predaja neke zemlje prožeta mitovima, predajama i legenda, to je valjda Grčka pa bi se tako i "Entwined" barem djelomično moglo nazvati modernom varijacijom na temu sirene ili kako li se već naziva ta fatalna spodoba koja je zamađijala Odiseja i njegovo društvance. Ta moderna sirena ovdje će potpuno zavrtjeti glavom 35-godišnjem liječniku Panosu koji se nakon smrti oca zaputio u izolirano i pusto seoce Alyti (tako se i film naziva u originalu) u unutrašnjosti Peloponeza.

Još na putu ondje Panos će autom udariti djevojku koja će pobjeći kada joj pokuša pomoći, a u selu će zateći uglavnom staračko stanovništvo koje ga previše i ne doživljava. Do kraja ćemo shvatiti zašto u selu žive samo starci, a ugođaj je nekako jeziv, zloguk, djelomično i stoga što je mjesto okruženo šumom u koju nitko ne zalazi jer prema drevnim vjerovanjima ondje se ne ide. No, liječnik kojem je dosadno jer posla uopće i nema, krenut će istraživati šumu, a ondje će ubrzo pronaći djevojku koju je koji dan ranije udario autom.

Danaja (prema grčkom mitu tako se nazivala majka junaka Perzeja, no nisam našao neke bitnije poveznice) govori čudnim arhaičnim dijalektom i pati od neke čudne kožne bolesti, a živi sa starim pijanim tipom za kojeg tvrdi da je njen otac. No, vrlo brzo shvatit ćemo da joj čiča vjerojatno i nije otac, a kada se Panos ponovno vrati k njoj, ona kao da će ga začarati i shvatit će da je postalo nemoguće napustiti šumu u kojoj ona živi. Kao u nekom grčkom mitu, ostat će Panos gotovo pa osuđen na život s misterioznom djevojkom koja će ga potpuno zaludjeti i dok će nam se činiti da prolaze godine, ona kao da će stalno biti ista. I bio je "Entwined" više mračna fantazija, nego klasični horor i film od kojeg sam ipak očekivao barem nešto više.

IMDB LINK 

Primjedbe