HER WAY / UNE FEMME DU MONDE (2021,FRA) - 6,5/10


 

Prostitucija je i dalje tabu tema u društvu i ljude koji se bave najstarijim poslom na svijetu (da se poslužim tom izlizanom izvedenicom) obično gledamo kao neke društvene otpadnike, ljude s ruba društva, obilježene izopćenike te pretpostavljam da nitko ne bi poželio svom djetetu da se posveti baš tom zvanju. Iz toga je razloga film francuske filmašice Cecile Ducrocq zanimljiviji jer glavnu protagonisticu, 40-godišnju prostitutku iz Strasbourga Marie Kriegel (još jedna nominacija za francusku glumicu godine za Laure Calamy) upoznajemo kao ženu i majku u istim problemima kao i ljudi koji se bave bilo kojim drugim, "normalnim" poslom. Nije baš da mi je poznato kakva je situacija s prostitucijom u Francuskoj i je li ona legalizirana ili je i dalje kriminalizirana ili nešto između, no očito je da se Marie tim zanatom bavi već neko vrijeme.

Živi ona sa sinom tinejdžerom Adrienom koji je upravo izbačen iz škole. I tipični je to tinejdžer kojeg ne zanima apsolutno ništa. Osim kuhanja i želio bi se upisati u prestižnu akademiju koja košta puno više od onoga što Marie može platiti. Radi ona kao ulična prostitutka koja nema svodnika i tješi se ona da je slobodna osoba jer radi ono što hoće, koliko hoće i tvrdi sebi i drugima da je to posao kao svaki drugi, no jasno je da u njoj barem tinja onaj potisnuti sram. No, kada shvati da je za plaćanje depozita školi u roku od nekoliko mjeseci potrebno skupiti 5000 eura, ispostavit će se to kao naizgled nemoguć zadatak. Mjesečno zarađuje po ulicama oko 1500 eura od čega 350 eura odlazi na hranu, a nije teško za pretpostaviti kako će završiti njen pokušaj da ishodi kredit u banci. Kad joj i njeni roditelji odbiju po tko zna koji put uskočiti i pomoći joj, Marie je svjesna da joj preostaje samo jedno.

Odreći se slobode i nekih ideala u koje se uzdaje te se zaputiti preko granice kako bi radila u njemačkom bordelu. Pokazao se "Her Way" ili "Une femme du monde" u originalu prilično zanimljiv jer taj polusvijet prostitucije prikazuje bez osuđivanja i bez dociranja i moraliziranja. Shvaćamo da je za Marie prostitucija posao kao svaki drugi i ona se potpuno pomirila sa činjenjicom da je to njen posao ma koliko nam bilo jasno da je to samim dijelom samozavaravanje. Jasno nam je da je Marie kao i svaka majka, da svom sinu želi priuštiti bolji život i bolji izbor nego što je sama imala (bez obzira što se čini da ona dolazi iz situirane obitelji i da se naslutiti da je njen životni odabir bio i svojevrsni bunt). Uspjela je Ducrocq, a posebno Calamy od Marie stvoriti lik koji je višedimenzionalan i čiju psihologiju možemo razumjeti iako je nekako uvijek teško shvatiti što se nekome mora dogoditi u životu pa da se počne baviti prostitucijom.

IMDB LINK 

Primjedbe