IL BAMBINO NASCOSTO (2021,ITA) – 6,5/10


 

Gabriele Santoro (Silvio Orlando) stari je profesor klavira koji živi sam u velikom stanu u problematičnoj napuljskoj četvrti Forcella. Svi koji su pratili seriju "Gomorra" vjerojatno dobro znaju tko vlada tim starim dijelom grada, a i Gabriele se svakodnevno susreće sa članovima Camorre. Svi ga ondje pa i kriminalci koji se skupljaju pod njegovim prozorom zovu maestro, mnoge od njih Gabriele je podučavao klavir, a ovom povučenom samotnjaku život će se potpuno promijeniti kada njegov trenutak nepažnje iskoristi 10-godišnji dječak iz susjednog stana Ciro.

On i njegov prijatelj pokušali su izdžepariti staricu za koju se ispostavilo da je mama šefa moćnog klana. Starica je završila u komi, a cijeli Napulj sada traži Ciru i njegovog prijatelja, a i Cirin otac spreman je sina predati kriminalcima kako bi spasio ostatak obitelji. Kad shvati da mu se klinac ušuljao u stan, Gabriele u početku neće biti oduševljen pošto je svjestan da i sebe može dovesti u opasnost. No, ubrzo će i po cijenu rizika vlastite sigurnosti on donijeti odluku da će skrivati dječaka i pokušati mu spasiti život. Usamljeni Gabriele i mali fakin ubrzo će razviti odnos gotovo kao djeda i unuka i vezat će se emotivno jedan za drugoga, no jasno da skrivanje u stanu ne može trajati vječno.

Tim više jer stalno oko stana njuška Gabrieleov nekadašnji učenik, sada i sam član Camorre, a drugi dječak je pronađen mrtav u susjedstvu. Iskusni scenarist, redatelj i pisac Roberto Ando koji je "The Hidden Child" ili "Il bambino nascosto" snimio prema vlastitom romanu, polako nam otkriva i neke detalje iz Gabrieleovog života i shvaćamo da mu je očito dosta skrivanja i popuštanja nasilnicima što je činio cijeli život. Shvaćamo da je po svaku cijenu Gabriele odlučio zaštititi dječaka, a ova solidna, emotivna i zanimljiva drama imala je čast zatvoriti festival u Veneciji 2021. godine.

IMDB LINK 

Primjedbe