JFK REVISITED: THROUGH THE LOOKING GLASS (2021,SAD) - 8/10


 

Oliver Stone jedan je od najvažnijih američkih filmaša osamdesetih pa i devedesetih koji se u 21. stoljeću više posvetio dokumentarizmu i istraživanju američke povijesti. Nikad Stone nije skrivao svoje ljevičarske stavove i oduvijek je bio kritičan prema američkoj imperijalističkoj politici, a to se moglo vidjeti i u njegovim najpoznatijim igranim filmovima, posebno vijetnamskoj trilogiji. No, atentat na američkog predsjednika Johna F. Kennedyja događaj je koji očito najviše fascinira ovog neumornog filmaša, aktivista i istraživača i puna tri desetljeća nakon igranog filma "JFK" snimio je on i dokumentarac koji tematizira isti događaj.

Službena verzija događaja iz Dallasa 22. studenog 1961. godine da je Kennedyja ubio "usamljeni vuk" Lee Harvey Oswald već više od šest desetljeća intrigira američku javnost i postoje mnogi koji su uvjereni da to baš i nije bilo tako. Posebno se ta sumnja intenzivirala devedesetih, nakon što su otvoreni arhivi i svi zainteresirani za ubojstvo JFK-a mogli su se baciti na istrage. I okupio je Stone u ovom filmu praktički sve najvažnije američke istraživače atentata na Kennedyja i događaja koji su kasnije uslijedili, a iako je Stone ovaj dokumentarac najavio kao svojevrsni nastavak filma "JFK", puno toga što otkriva ovdje, već smo saznali u igranom filmu.

I sastavljen je "JFK Revisited: Through the Looking Glass" od brojnih arhivskih snimaka potkrijepljenih dokumentacijom te intervjua sa svim tim silnim istraživačima dok su naratori Whoopi Goldberg i Donald Sutherland. U prvom planu dokumentarca opet je pobijanje nalaza Warrenove komisije odnosno komisije koja je sastavljena od kongresnika u kojoj je bio i bivši šef CIA-e Allen Dulles. I mogao bi se film podijeliti na dva dijela i u prvom dijelu Stone je pažnju posvetio na detalje iz istrage i dokaze koji bi trebali pokazati da je sve oko Kennedyeva ubojstva i kasnijih događaja zapravo bilo itekako sumnjivo.

Brojni svjedoci i dokumenti tvrde da se ništa nije dogodilo onako kako je u službenim dokumentima i posve je jasno da je prvotna istraga bila itekako aljkava što defintivno daje za pravo svim tim brojnim teoretičarima zavjere i svim onima koji su si u zadnjih šezdeset godina dali zadatak otkriti što se stvarno dogodilo. U drugom dijelu filma Stone se fokusira na teorije tko bi to mogao stvarno željeti smrt progresivnog predsjednika i kako nije nemoguće da je atentat na Kennedyja bio pomno planiran duže vrijeme. Neskriveno Stone optužuje CIA-u i upravo Dullesa da su imali najviše interesa za ubojstvo Kennedyja te pokušava cijelu situaciju još od Kennedyjeve pobjede na izborima staviti u povijesno - politički kontekst i prikazati kome je i kako njegova politika mogla smetati.

Iako je film zaista natrpan brojnim detaljima, najsitnijim nepravilnostima vezanim uz istragu poput balistike, rezultata autopsije, izjava svjedoka koje nisu ušle u službene dokumente, snimio je Stone zanimljiv i intrigantan dokumentarac o temi koja će zasigurno intrigirati američku javnost dok je svijeta. I nastupa Stone tu neskriveno iz perspektive čovjeka koji je bio štovatelj Kennedyevog lika i dijela i čovjeka koji je uvjeren da bi Amerika pa automatski za njom i svijet bili posve drukčije mjesto da Kennedy nije ubijen i da je uspio svoju politiku i ideje provesti do kraja. Što bi se dogodilo, vjerojatno nikad nećemo saznati, kao što vjerojatno nikad nećemo saznati što se to točno dogodilo tog nesretnog dana u Dallasu.

IMDB LINK 

Primjedbe