LES PASSAGERS DE LA NUIT (2022,FRA) - 6,5/10


 

Charlotte Gainsbourg je Elizabeth, žena u četrdesetim godinama koju je iznenada samu s djecom, u početku srednjoškolcima, Judith (Megan Northam) i Matthiasom (Quito Rayon-Richter), zbog mlađe ostavio muž. Radnja filma Francuza Mikhaëla Hersa počinje 1981. godine u noći predsjedničkih izbora kada je ljevica preuzela vlast, a živote ove pariške obitelji pratimo kroz epizode 1984. i 1989. godine. Premijeru je "Les passagers de la nuit" imao u glavnom programu festivala u Berlinu, a pomalo je to nostalgična i senzibilna drama koja odiše retro štihom povremeno potenciranim arhivskim dokumentarnim snimkama iz tog vremena.

Iznenada ostavljena od muža koji je prethodno bio uz nju dok je oboljela od raka dojke, Elizabeth je sada prisiljena ponovno krenuti iz početka. A neće to ići nimalo lako jer dok je bila s mužem nije ona morala raditi, a sada je sama s djecom i puna je straha, nesigurnosti i ne zna što će. Sudbina će je zato odvesti do posla asistentice noćne radijske emisije koje ionako sluša i koju vodi Vanda (Emmanuelle Béart) te u kojoj slušatelji zovu i pričaju o sebi, svojoj prošlosti i svojim problemima, strahovima i mislima. Jednog dana u studiju će se pojaviti 18-godišnja skitnica Talulah (Noée Abita) kojoj će Elizabeth, iako sama u nezavidnoj situaciji, pokušati pomoći.

Nastanit će se Talulah privremeno kod Elizabeth i njene obitelji u prostranom pariškom stanu s pogledom na Seinu, a mlada skitnica pokazat će se posebno fatalnom za tada 15-godišnjeg Matthiasa koji će se u nju zaljubiti. No, kako se iznenada pojavila u njihovim životima, tako će i nestati da bi se ponovno pojavila četiri godine kasnije kada je zaglibila u ozbiljne probleme. I na zanimljiv način Hers ovdje donosi prikaz svakodnevnog života i egzistencijalnih briga prosječne pariške obitelji osamdesetih, emocija i osjećaja s kojima se likovi susreću i kako na njih utječe protok vremena. Film je to snimljen s puno stila, emocija koji ulazi na pomalo egzistencijalistički teren koji je još u novom valu utabao Eric Rohmer. 

IMDB LINK 

Primjedbe