LIBERTAD (2021,ŠPA) - 6,5/10


 

Sasvim solidnu coming of age dramu snimila je mlada katalonska filmašica Clara Roquet (1988. godište) kojoj je "Libertad" donio i nagradu za najbolju novu španjolsku režiserku. Premijerno je ovaj film prikazan na tjednu kritike u Cannesu, a jednako koliko je to priča o odrastanju i sazrijevanju 13 ili 14-godišnje djevojčice, "Libertad" je drama o razlikama u društvenim klasama i to ispričana iz perspektive pripadnice privilegirane klase. Ta djevojčica iz bogate, privilegirane klase je Nora koja svako ljeto provodi u luksuznoj vili svoje bake na katalonskoj Costa Bravi. Ondje se tradicionalno okuplja cijela obitelj, a kako baka Angela boluje od Alzheimera i ne može biti sama, familija je kao pomoć angažirala Kolumbijku Rosanu.

Rosana je prije deset ili više godina napustila svoju obitelj u Bogoti i stigla u Španjolsku u potrazi za poslom, a dinamika u odnosima potpuno će se promijeniti kada ondje stigne njena buntovna i bijesna 15-godišnja kćer pomalo simboličkog imena, Libertad. Vrlo brzo do jučer pristojna, poslušna Nora iz potpuno tipične djevojčice iz svoje klase u Libertad će pronaći uzor te će se i ona početi poput nje. Pokušat će i ona biti buntovna, spontanija, temperamentnija i odlučnija, a Norina transformacija baš i neće oduševiti njenu mamu Teresu (Nora Navas dobila je nagradu Goya za najbolju sporednu žensku ulogu) koja ima i pregršt vlastitih problema. Djevojčica koja je do sada praktički živjela u nekakvom zlatom kavezu, vjerojatno i potpuno nesvjesna svijeta koji je okružuje i stvarnih problema s kojima se susreću manje sretni od nje, počet će shvaćati da je idealni život njene obitelji tek privid i da se ispod fasade skrivaju tu brojni problemi.

Bio je "Libertad" film koji izbjegava upadanje u one tipične stereotipne i klišeizirane situacije kad su u pitanju filmovi o razlikama u klasi, a situacija se tu fino, polako razotkriva. Odlične su obje mlade glumice u ulogama Libertad i Nore iz čije je perspektive film i iznesen i kroz čije oči praktički i mi pratimo svijet u ovom filmu. Kroz oči povodljive djevojčice kojoj će dolazak djevojke koja je možda godinu dana starija, a proživjela je sve i svašta otvoriti neke horizonte i uz Libertad će Nora shvatiti da njena obitelj možda i nije tako savršena i skladna kao što joj se do jučer činilo. Ili se barem samozavaravala i pokušavala se uvjeriti u to, no kroz neke detalje i sitnice i gledatelju je vrlo brzo jasno da to baš i nije tako kako se čini.

IMDB LINK 

Primjedbe