NOSTALGIA (2022,ITA) - 7/10


 

Napolitanac Mario Martone (L'amore molesto, Qui rido io, Capri Revolution) nastavlja snimati filmove čija je radnja smještena u njegov rodni grad, a "Nostalgiom" se predstavio u glavnom programu festivala u Cannesu. Zanimljivo je kako je jedini prethodni film kojim se Martone predstavio u Cannesu bio "L'amore molesto" snimljen prema romanu Elene Ferrante u kojem se protagonistica vraća u Napulj nakon majčine smrti. U Napulj će se nakon dobrih 40 godina izbivanja vratiti i glavni protagonist "Nostalgie", uspješni arhitekt Felice (ponovno dobri Pierfrancesco Favino). On će ipak imati priliku obići staru majku prije nego što ona umre, a povratak kući, na ulice kojima je nekoć kročio i na kojima je odrastao u njemu ne samo da će probuditi nostalgiju, već i želju da neko vrijeme ostane u Napulju.

S vremenom ćemo i saznati zašto je misteriozni Felice prije četrdesetak godina tako iznenada napustio Napulj i više nikada se nije ondje vraćao, a sada shvaća da siromašnim dijelovima grada u kojem je odrastao sada vlada Camorra. Felice je danas uspješni arhitekt koji živi u Kairu i s nostalgijom šeta on nerijetko opasnim ulicama grada u kojem je odrastao, a posebno će ga iznenaditi činjenica da se malo toga zaista ondje promijenilo. Praktički sve je ondje isto onakvo kao što je bilo kada je napustio Napulj, a preko flešbekova snimljenim u retro štihu vidimo i neke detalje iz njegove adolescencije, utrke motorima ulicama grada te krađama i provalama koje je izvodio s najboljim prijateljem Oresteom.

No, mračna tajna koju skriva s Oresteom zapravo je i razlog zbog kojeg je Felice napustio svoj grad, a neizravnati računi glavni su razlog zbog kojeg bi se ponovno želio susresti s Oresteom. No, isti taj Oreste danas je strah i trepet cijelog Napulja, ozloglašeni i nemilosrdni kriminalac i šef lokalnog klana Camorre i svi koje će susresti tijekom svog boravka u Napulju, upozoravat će Felicea da bi bilo najbolje da se što prije vrati kući i zaboravi na prošlost. No, nostalgija je očito prejaka stvar i Felice će shvatiti da više ne može bježati od prošlosti i mora se nekako pomiriti s onim što se dogodilo da bi mogao dalje nastaviti normalno živjeti. Ipak, vidjet ćemo da to neće ići tako lako jer dok je on možda spreman na opraštanje i zaboravljanje sveg lošeg što se dogodilo, drugi možda i nisu tako raspoloženi.

IMDB LINK 

Primjedbe