SALOUM (2021,SEN) - 7/10


 

Moderni afrički krimić koji će se po uzoru na "Od sumraka do zore" potpuno neočekivano pretvoriti u horor snimio je kongoanski filmaš Jean Luc Herbulot. Saloum je rijeka koja na ušću u Senegalu stvara deltu i ulijeva se u Atlantski ocean, a u tom zabačenom području utočište će pronaći tri plaćenika koji se nazivaju Hijene iz Banguia. Oni su se zatekli u Gvineji Bisao 2003. godine kad ondje bijesni građanski rat, a nakon što su oteli meksičkog dilera i ukrali zlatne poluge, zaputili su se prema Senegalu. No, avion će im se pokvariti i morat će prisilno sletjeti upravo u Saloum.

Ondje će se smjestiti u odmorište čiji je vlasnik Omar, tip koji je šefu Hijena Chaki neodoljivo poznat, no ne može ga na početku nigdje smjestiti, iako će se do kraja, jasno, sjetiti tko je zapravo on. U odmorištu su i drugi gosti poput nijeme djevojke Awe koja zna tko su tri pridošlice i prijeti da će ih odati već na prvoj zajedničkoj večeri. Začudo, svi članovi Hijena znaju znakovni jezik koji su naučili pošto su svi u nekim fazama života bili prisiljeni raditi u rudnicima dijamanata, a do kraja ćemo shvatiti da Hijene zapravo i nisu posve slučajno završile baš u Saloumu, već Chaka ima ondje neke neraščišćene račune iz prošlosti.

No, prije nego što ih uopće stigne početi rješavati, shvatit će svi oni da se ondje događa nešto zaista čudno i da su se probudile neke nadnaravne sile iz tamošnje mitologije. I bio je "Saloum" zabavan i dinamičan horor - triler - krimić snimljen moderno s gotovo westernovskom estetikom začinjen afričkom mitologijom. Film je to koji je i prepun simbolike i progovara o problematici tog dijela Afrike, eksploataciji, građanskim ratovima, kriminalu, gerilskim odredima i djeci ratnicima, svim užasima koji se događaju u tom dijelu svijeta. No, veliki plus za Herbulota je što to subverziranje nije napravljeno na silu, isforsirano, već je cijela priča stavljena u dobar i zanimljiv politički kontekst, ali bez propovjedanja, pametovanja i zapomaganj, a stilski se on pomalo ugledao na Guya Ritchiea i njegove filmove poput "Snatcha" tako da je "Saloum" iznimno dinamičan, uzbudljiv i zabavan film.

IMDB LINK 

Primjedbe