THE LONG GOOD FRIDAY (1980,GBR) - 8/10


 

Uživa ovaj gangsterski krimić i dalje kultni status u Velikoj Britaniji, a uloga šefa londonske mafije Harolda Shanda kojem će se imperij početi raspadati u trenutku kad je mislio da je nedodirljiv i kada je odlučio legalizirati posao, vjerojatno je najbolja i najpoznatija u karijeri Boba Hoskinsa. Ovaj sjajni engleski glumac kasnije se nažalost sramotio ulogama u bedastoćama kao što su "Tko je smjestio zeki Rogeru?" ili "Super Mario", no barem se nadam da je dobro zaradio. Kad je riječ o Hoskinsu i zaradi postoji legendarna anegdota da je možda najbolje zaradio za ulogu koju nikad nije igrao.

Trebao je Hoskins tako glumiti Ala Caponea u De Palminim "Nedodirljivima", a iako ga je u zadnji čas zamijenio Robert De Niro, De Palma mu je svejedno poslao ček od dvjesto tisuća dolara. Duhoviti Hoskins odmah je potom nazvao De Palmu i rekao mu da ga obavezno zove ako će imati još koji film u kojem neće morati glumiti. No, u "Crnom petku za gangstere" Hoskins ili bolje rečeno njegov lik nema nimalo razloga za smijeh. On je upravo s američkom mafijom dogovorio veliki posao i vraća se iz New Yorka u London kako bi potpisali ugovor za financiranje obnove londonskih dokova.

Naravno da je taj posao uspio dobiti zahvaljujući tome što na platnoj llisti ima i brojne političare, no posao će doći u pitanje kad shvati da se netko namjerio na njega. Nekoliko Haroldovih bliskih suradnika je ubijeno, među njima i njegov najstariji suradnik Colin. Netko je podmetnuo bombu u kuću njegove majke, a njegov restoran odletjet će u zrak taman kad je Harold ondje krenuo u društvu američkih "investitora". Svijet koji se do jučer činio da je u Haroldovim rukama, odjednom će se početi smanjivati, a njega će posebno mučiti spoznaja da ne može shvatiti tko bi se to uopće mogao usuditi krenuti na njega pošto je daleko najjači igrač u Londonu i Engleskoj i ništa se ondje ne može napraviti bez njegovog znanja.

Snimio je Škot John MacKenzie po scenariju Barriea Keeffea vjerojatno svoj najpoznatiji i najbolji film, pravi britanski odgovor na tada iznimno popularne američke gangsterske krimiće koji su se već tada naveliko snimali inspirirani i motivirani uspjehom Coppolinog "Kuma". No, osim što je "The Long Good Friday" prvoklasni krimić, film je to koji ujedno sjajno oslikava i društveno - političku situaciju u Velikoj Britaniji potkraj sedamdesetih kada je zemlja tonula u ozbiljnu krizu nakon godina ozbiljne korupcije i građanskog rata u Sjevernoj Irskoj. Pokazat će se do kraja da se Harold ili bolje rečeno njegova organizacija zamjerila jedinoj ekipi kojoj nikad nije smjela i za koju je svjestan da bi ga mogla uništiti.

IMDB LINK 

Primjedbe