TIGERS (2020,ŠVE) - 7/10


 

Iako je nogomet daleko najpopularniji sport, nema baš previše filmova koji se bave najvažnijom sporednom stvari na svijetu. Jedan od razloga je vjerojatno činjenica što nogomet ne uživa takvu popularnost u Americi gdje radije snimaju filmove o košarci, svojoj inačici nogometa ili bejzbolu. Ako izuzmemo legendarni Hustonov "Bijeg u pobjedu", jedino što mi pada napamet je ona bedastoća "Gol" o južnoameričkom nogometašu koji prvo stigne u Newcastle, a u drugom nastavku potpisuje za Real. Ova švedska biografska sportska drama zapravo nudi posve drukčiji i nimalo romantizirani pogled na nogomet i surovi profesionalizam koji ide uz njega.

Film "Tigers" je snimljen prema memoarima nekoć perspektivnog švedskog nogometaša Martina Bengtssona koji je još kao 16-godišnjak zaslužio transfer u milanski Inter. Otkako je bio dijete, Martin (Erik Enge) sve je podredio tome da postane nogometni profesionalac, a transferom u Inter čini se da su se njegovi snovi počeli ostvarivati. No, snovi će se vrlo brzo početi pretvarati u pravu noćnu moru jer čim stigne u novo okruženje i u klub u kojem od njega imaju ogromna očekivanja, Martin će shvatiti da to baš i nije tako divno i krasno kako je zamišljao.

Odmah će se naći na piku novih suigrača, a ono što će proživljavati sjajan je primjer darvinizma u kojem samo najjači opstaju i ostaju dok oni mentalno i fizički jači proždiru one slabije. Jedini suigrač s kojim će ostvariti neki odnos bit će američki golman Ran koji će mu odmah u startu reći da je sigurno morao koštati jako puno čim ga svi ostali već tako mrze. Martinu je jasno da je to posve drugi svijet i da je svaki trening i pripremna utakmica prava audicija u kojoj svaki igrač više misli na sebe, nego na rezultat. Očito je da je Martin iznimno talentiran, no veliko je pitanje je li spreman podnijeti taj psihološki pritisak i je li zaista spreman žrtvovati baš sve za uspjeh.

Sportska drama koju je snimio Ronnie Sandahl zaista realistično prikazuje život mladih nogometaša te nemilosrdni svijet vrhunskog profesionanog sporta u kojem uspjeti mogu tek oni psihofizički najspremniji. Uvjerljiv je i mladi švedski glumac koji je utjelovio Martina i kamera je često na njegovom licu te nam je jasno kako mu je teško daleko od doma samom u tuđini, među ekipom koja navija za njegovu propast i na sve se načine trudi da se to što prije dogodi. Film je to koji otvara pitanje o mentalnom zdravlju svih tih mladih i očigledno talentiranih nogometaša koji sanjaju da će jednog dana postati profesionalci i sve su podredili tome, no poznato nam je da to tek rijetkima i uspije.

IMDB LINK 

Primjedbe