TRAGOVI (2022,HRV) - 6,5/10


 

Marija Škaričić je Ana Mlikota, doktorica znanosti i antropologinja koju posebno fasciniraju tragovi na stećcima. Planira ona napisati knjigu o stećcima koja se nazivaju mirila, a može ih se pronaći na velebitskim vrletima i dio su tamošnje pogrebne tradicije koja je trajala od 17. pa sve negdje do prve polovice 20. stoljeća. Mirila odnosno mjerila predstavljala su zapravo dužinu pokojnika, a mjesto na kojem su nosači tijekom puta do groblja nakratko ostavljali tijela pokojnika kasnije se popločavalo kamenom na koji su se uklesali plitki reljefi. S jednim pokojnikom ubrzo će posla imati i Ana pošto će umrijeti njen otac, a ostat će potom ona ne samo sama u prostranom stanu staroj jezgri zagreba, već i jedina preživjela u nekoć velikoj obitelji.

Osim toga, Ana boluje od neke kožne bolesti odnosno gubitka pigmentacije na licu i tijelu što sakriva šmikom. Suočavanje s gubitkom oca počet će se ispreplitati s egzistencijalnom krizom koju očito već duže vrijeme proživljava, a istraživanje tragova u stećcima, kao da će joj biti putokaz za borbu s vlastitim demonima i vlastitom traumom. Bili su "Tragovi" debitanski dugometražni film Dubravke Turić koja je prethodno osvajala nagrade na brojnim svjetskim festivalima za svoje kratke filmove, a riječ je o intimnoj, karakternoj studiji koju kvalitetnom izvedbom nosi Škaričić.

Predstavlja ova na kraju sasvim solidna, intimistička drama i svojevrsni nastavak niza u hrvatskom filmu započet prijašnjim godinama filmovima kao što su "Mater", "Mare" ili "Tereza37" u kojem imamo snažne glavne ženske likove koji na neki način otkrivaju sebe. Tako je i Ana žena koja kao da se čvrsto drži prošlosti, što dijelom i ne čudi zbog njenog zanimanja i kao da se ona boji suočiti s promjenama koje nosi život i godine. I nije ona više u cvijetu mladosti i ima dobrih četrdesetak godina, a i dalje je ona sama i bez djece te se ne čini da bi nešto u svom životu mijenjala dok joj na društvenu aktivnost zasigurno utječe i neugodna bolest. No, shvaćanje da je ostala posve sama nakon smrti oca kao da će biti okidač da pokuša nešto u životu promijeniti. 

IMDB LINK 

Primjedbe