ENQUETE SUR UN SCANDALE D'ETAT / UNDERCOVER (2021,FRA) - 7/10


 

Činilo se na prvu da bi ova krimi drama mogla biti i francuski odgovor na "Spotlight" jer i ovdje imamo priču o novinaru koji razotkriva prvoklasni skandal, no scenarist i redatelj Thierry de Peretti odlučio je krenuti drugim putem. Snimljen je film premijerno prikazan na festivalu u San Sebastianu prema knjizi "Infiltracija" koju su zajedno objavili novinar Liberationa Emmanuel Fansten i Hubert Avoine, tip koji je tvrdio da je godinama za francusku policiju radio kao doušnik i odlučio je izaći van sa šokantnim spoznajama o krijumčarenju droge. I kako je vrh policije odnosno tamošnjeg pravosudnog aparata izravno uključen u sve to, a priča koja će krenuti kao novinski članak u Liberationu i završiti kao nefikcionalna knjiga postat će jedna od onih tako nevjerojatnih priča da gotovo nitko u nju ne može vjerovati.

De Peretti se odlučio ovu priču iznijeti na bitno manje spektakularan način u odnosu na slične filmove koji su se bavili sličnom tematikom novinarskih istraživanja skandala poput navedenog "Spotlighta", a da ne spominjem klasike kao što su "Svi predsjednikovi ljudi". Snimljen je "Undercover" u realističnom stilu, gotovo kao dokudrama i zapravo je jako teško povezati što se tu zapravo događa. Nimalo lak posao nije ni pred istraživačkim novinarom Stephaneom (Pio Marmai), koji ni sam u početku ne može shvatiti kakva mu je to zapravo priča pala u krilo gotovo sama od sebe. I dok on pokušava shvatiti razmjere onoga što će mu otkrivati misteriozni Hubert Antoine (Roschdy Zem) koji tvrdi da je za policiju čuvao ogromne količine droge i sve to potvrđuje dokazima, tako i gledatelj pokušava shvatiti o čemu je riječ.

Prvenstveno jer je sve ono što će mu Hubert otkriti nevjerojatno, a čim se pojavi prvi tekst u novinama kojim se policijskog šefa Jacquesa Billarda (Vincent Lindon) optužuje za stvaranje krijumčarske mreže, krenut će žestoki protunapadi. Vrlo brzo Stephane će shvatiti da Hubert miješa stvarnost i izmišljotine i pretjerivanja te kako se on pokušava snaći u tom moru šokantnih informacija i spoznaja, tako i gledatelj pokušava razlučiti što je tu stvarnost, a što fikcija. Iz priče o krijumčarenju droge i otkrivanja kako je u španjolskoj Marbelli nekoliko godina ranije čuvao veću količinu droge za policiju, Hubertova priča polako će ulaziti u još mračnije podzemlje i pretvorit se i u prvorazredni političko - obaviještajni skandal.

Najzanimljiviji dio filma ipak je odnos novinara i informatora jer očito je Hubert sumnjiv tip i pitanje je koliko mu je uopće za vjerovati. Tim više jer mu je glavna motivacija za izlazak van osveta pošto tvrdi da je izašao prevaren iz cijele sheme te se čini da on i sada pokušava pronaći način kako se iz svega toga okoristiti. Iako je očito da ima on puno informacija iz obavještajnog podzemlja, pitanje je koliko mu se može vjerovati, no mladi i ambiciozni novinar ovu će priču dijelom shvatiti i kao priliku da se proslavi. Iako je stilski "Undercover" bio pomalo čudan i priča je dosta konfuzna i komplicirana dok je ritam na trenutke bio zamoran, svejedno je to zanimljiv i intrigantan krimić.

IMDB LINK 

Primjedbe