HINTERLAND (2021,AUT) - 6,5/10


 

Austrijanca Stena Ruzowitzkog i dalje se najbolje sjećamo po odličnoj holokaust drami "Krivotvoritelji" iz 2007. koja je njegovoj zemlji donijela i Oscara za najbolji strani film. Nakon toga se Ruzowitsky okušao i u Hollywoodu s dva ne baš bogznakakva filma (Deadfall, Patient Zero), a ovaj mračni triler čija se radnja odvija 1920. godine u Beču djelovao mi je kao autsrijski pokušaj odgovora na "Sin City". Sve u "Hinterlandu" djeluje potpuno neprirodno, gotovo stripovski, što i ne čudi jer je praktički cijeli film snimljen ispred zelenog platna, a sve kulise i scenografija dodani su tu kompjuterski. I sve to djeluje nekako groteskno, izobličeno tako da Beč 1920. više djeluje kao neko distopijsko mjesto, a ne kao pravi, živi grad.

Osim stripovskih uzora kakvi su i likovi, posebno glavni protagonist koji me podsjetio na lik Mickeyja Rourkea iz "Sin Cityja", imam dojam da je "Hinterland" dijelom nastao i pod utjecajem njemačkog ekspresionizma. No, to vizualno poigravanje djeluje prilično neprirodno i odvlači pažnju gledatelja od priče koja je zapravo dosta generička i podsjeća na priču kakvu smo recimo mogli pratiti u nedavnoj američkoj seriji "Alienist". Peter Perg (dosta slabi Murathan Muslu) nekadašnji je bečki policijski inspektor koji se kući vratio nakon što je dvije godine proveo u ruskom zarobljeništvu.

Sve se promijenilo. Carstvo je zamijenila republika, na ratne veterane svi nekako gledaju s prijezirom, a ulice su pune invalida rata. Bogatog i uspješnog carstva mnogi se s nostalgijom prisjećaju, a sjetit će se svi u policiji i nekoć najupsješnijeg inspektora, tim više jer se sadistički serijski ubojica okomio upravo na njegove kolege odnosno bivše zarobljenike. Izmučeni detektiv uključit će se u istragu iako će i on sam biti meta manijakalnog ubojice koji na groteskan način ubija ljude i ostavlja policiji tragove. Na kraju će se pokazati da su ta ubojstva povezana upravo s njegovim logoraškim danima, a iako je ideja tu bila solidna, pokazao se austrijski "Sin City" kao u najboljem slučaju osrednji film.   

IMDB LINK 

Primjedbe