IL VARCO - ONCE MORE UNTO THE BREACH (2019,ITA) - 8/10


 

Talijanski dvojac Federico Ferrone i Michele Manzolini surađuje već godinama, a ovim impresivnim eksperimentalnim i esejističkim, no opet tako poetičnim dokumentarcem predstavili su na festivalu u Veneciji. Njihova montažerka Maria Fantastica Valmori dobila je nagradu za najbolju montažu u izboru za europski film godine, a film je to baš posebnog stila i estetike. Inspiraciju su autori pronašli u dnevnicima nekolicine talijanskih vojnika koji su u ljeto 1941. godine kao nacistički saveznici poslani na istočni front. U uvodu filma saznajemo da je Njemačka upravo napala Sovjetski savez, a već sljedećeg mjeseca i vjerni saveznici Talijani poslali su prve vojnike prema istoku Ukrajine.

I to točno ondje gdje i danas ponovno bijesni rat. Dok u offu naratori čitaju zapise iz dnevnika neimenovanog talijanskog vojnika koji ima tu sreću pa zna ruski jezik pošto mu je majka bila Ruskinja, pratimo arhivske snimke putovanja vlakom. Od Italije preko Austrije, Mađarske, Rumunjske, kroz Ukrajinu, sve dublje prema srcu tame i prvoj liniji fronta gdje se zaputio taj neimenovani vojnik čije misli i iskustva slušamo. Kadrovi koje vidimo perfektno se nadopunjuju s naracijom odnosno strujom svijesti tog neimenovanog vojnika koji otprilike pretpostavlja što ga čeka jer ima već iskustvo rata u Etiopiji. No, ono što će ga dočekati ondje, nešto je na što se valjda nitko ne može pripremiti.

Povremeno se te arhivske snimke II svjetskog rata nadopunjuju aktualnim snimkama mjesta kroz koje talijanski vojnik prolazi, a cijeli taj audio - vizualni dojam upotpunjen je fantastičnom glazbom Simonluce Laitemperghera. Zbilja je "Il Varco" jedan od onih filmova koji bi se mogao opisati kao puni paket, skoro pa savršeno skrojeni koktel u kojem su svi sastojci odlično pogođeni. Atmosferičan je to film, dubok, dojmljiv, sa 70 minuta trajanja iznimno efektan i potpuno zaokružen. Gledatelj doista dobija dojam kao da putuje s tim neimenovanim talijanskim vojnikom - pjesnikom i kao da putem zaista vidimo sve ono što je on vidio tada. Kao da putujemo u neku užasavajuću noćnu moru, u jezivi košmar koji umjesto da završi, postaje sve gori i sve strašniji i iz njega kao da nema izlaza.

IMDB LINK 

Primjedbe