IN THE COMPANY OF MEN (1997,SAD) - 8/10


 

Chad (Aaron Eckhart) i Howard (Matt Malloy) su dva prijatelja zaposlena u velikoj korporaciji. To prijatelji treba shvatiti uvjetno jer iako je nesigurni Howard taj koji je nominalno nadređen, Chad je pravi alfa mužjak, ogorčeni, cinični i frustrirani, ali samodopadni tip. Upoznajemo ovaj dvojac kako putuje na šest tjedana u regionalni ured izvan grada u kojem inače žive i rade, a Chad se žali prijatelju kako je ljut i bijesan jer ga je ostavila cura. Kako bi se osvetio cjelokupnom ženskom rodu, Chad će smisliti plan da na novom radnom mjestu pronađu neku osjetljivu i ranjivu djevojku ili ženu, povučenu i nesigurnu kojoj će se obojica krenuti udvarati. I jednom kad se ona zaljubi u jednog od njih, odbacit će je kao staru krpu.

Iako nevoljko, pristat će i povučeniji Howard na taj pokvareni i ljigavi plan, a da situacija bude brutalnija, odabrat će Chad kao žrtvu njihove zle igrice gluhu djevojku iz ureda, Christine (Stacy Edwards). Nesvjesna da su se sociopatski manijak i njegov sidekick odlučili samo poigrati njome, ta lijepa, draga i djevojka kojoj će goditi pažnja, s vremenom će se zaljubiti u bezosjećajnog i okrutnog Chada, no neće ona biti jedina koja će izvući najdeblji kraj u ovoj užasnoj igri. Premijerno je ova crna komedija Neila LaButea prikazan na festivalu u Sundanceu, osvojio je on za "In the Company of Men" i zlatnu kameru za najboljeg debitanta u Cannesu, a iako se na prvu može činiti da je riječ o mizoginom, ženomrzačkom filmu, puno je to više od brutalne komedije o bolesnoj zafrkanciji.

Ta sadistička igra koju je osmislio Chad tek je povod za brutalnu satiru sistema sebičnosti, okrutnosti i nezamislive bezosjećajnosti karakterizirane u tom ljigavom tipu kojeg je sjajno impersonirao Eckhart. Već u uvodnom razgovoru između njih dvojice shvaćamo kakav je on okrutni troglodit. Tvrdi on tako da su stigla vremena kada bijeli obrazovani muškarci dolaze u podređeni položaj i kako su svi u prednosti pred njima. No, dolaze oni iz tog posebno okrutnog, korporacijskog sistema, u kojem, izgleda, opstaju samo najjači i najokrutniji i najbezobzirniji mogu se probiti do rukovodećih pozicija. Sistem je to podređen samo za osobni probitak i tipovi poput Chada sve oko sebe pa i ljude koje nominalno smatraju prijateljima, gledaju prvenstveno kao na konkurenciju i kao nekoga koga se treba zgaziti za vlastiti uspjeh.

Iako je film izazvao velike kontroverze, ono što najviše zastrašuje ovdje je nevjerojatni realizam, to shvaćanje da je nešto takvo potpuno moguće. I ne samo to, već brutalna, ali istinita spoznaja da su tipovi poput Chada oni koji u pravilu pobjeđuju u životu jer takvi su naučeni da se ne osvrću iza sebe i ne zamaraju se puno štetom koju čine drugima. Vidimo i da su likovi poput Chada oni u koje će se ugledati oni nesigurniji, oni koji možda za sebe poput Howarda misle da su dobri i pošteni, no likovi koji će se lako povući za takvim sociopatima. I stoga je LaButeova crna komedija / satira tako šokantna, brutalna, gotovo pa briljantna u svojoj odbojnosti jer ljude prikazuje bez imalo uljepšavanja.

IMDB LINK 

Primjedbe