SIS DIES CORRENTES / THE ODD-JOB MEN (2021,ŠPA) - 6,5/10


 

Iako bismo originalni katalonski naziv filma Neus Ballus (autorica hvaljenog debija "La Plagua" iz 2013.) doslovno mogli prevesti kao šest običnih dana, malo toga je obično za glavnog protagonista ove humorne drame. On je Moha, marokanski vodoinstalater koji pokušava pronaći posao u Barceloni dok istovremeno uči i katalonski jezik zbog čega se njegovi cimer koji, čini se, ne rade ništa, već po cijeli dan leže na kauču, iz njega sprdaju. No, jednog dana sreća kao da će se i njemu osmijehnuti jer pronaći će on posao u poduzeću koje angažira majstore za sve.

No, prije nego što dobije posao, trebat će proći probni rok od tjedan dana, a na zub će Mohu uzeti stariji majstor Valero koji je živčan i zlovoljan ne samo zato što je na dijeti, već i iz razloga što je njegov dugogodišnji partner Pep odlučio konačno otići u penziju. Jedan je to od filmova u kojem kao da se brišu granice između igranog i dokumentarnog filma jer pomalo na tragu Nijemca Fassbindera, Ballus je tu angažirala glumce amatere koji zaista izgledaju kao pravi španjolski majstori za sve. Pa iako pratimo tu njihove gotovo svakodnevne situacije dok ulaze ljudima u stanove i kuće te upoznaju presjek katalonskog društva, djeluje na trenutke to gotovo nadrealno, potpuno ekscentrično, bizarno.

Film je to koji se na zabavan, šarmantan pa i simpatičan način pomalo i zafrkava na račun predrasuda u španjolskom, posebno katalonskom društvu. I to ne samo rasnih pošto će Moha misliti da ga Valero stalno tlači zato što je rasist i ne voli Afrikance, iako to baš i nije tako. Film je to o predrasudama o ljudima kao što su Valero, Pep pa i Moha, majstorima i fizičkim radnicima, na ljude koje se nerijetko zna gledati i s visoka, no ljudi su to čije vještine nam uvijek dobro dođu. Premijeru je "Sis dies correntes" imao u festivalu u Locarnu gdje su Mohamed Mellali i Valero Escolar podijelili nagradu za najboljeg glumca iako im je ova ekscentrična dramedija bilo prvo filmsko iskustvo.

IMDB LINK 

Primjedbe