THAT KIND OF SUMMER (2022,KAN) - 6/10


 

Frankofoni kanadski art filmaš Denis Cote u glavnom programu festivala u Berlinu predstavio se ovom provokativnom, gotovo voajerskom dramom o tri ovisnice o seksu koje su se prijavile na nekakvu eksperimentalnu terapiju. Do kraja nam baš i neće biti jasno zašto su se Leonie (Larissa Corriveu), Eugenie (Laure Giappiconi) i Geisha (Aude Mathieu) prijavile na 26-dnevnu terapiju koju vodi njemačka terapeutkinja Octavia (Anne Ratte-Polle) uz asistenciju socijalnog radnika Samija (Samir Guesmi) pošto ne djeluje niti jedna od njih da se posebno želi riješiti svog "problema". I način na koji je Cote snimio ovu osjetljivu dramu djeluje pomalo eksploatacijski, voajerski dok u naturalističkom, gotovo dokumentarističkom stilu kamerom iz ruke i uz pomalo zrnatu retro fotografiju upoznajemo tri protagonistice.

Nisam do kraja uspio dokučiti koji je bio smisao filma koji izaziva nelagodu dok saznajemo životne priče ovih žena. Geisha je svoju ovisnost o seksu odlučila monetizirati i radi ona kao prostitutka koja se ne ustručava u pokušaju zavođenja socijalnog radnika već prvog dana. Leonie je kao dijete zlostavljao njen otac, a ubrzo potom počela je ona ostvarivati svoje seksualne fantazije u seansama grupnog seksa uz grubosti i ponižavanja. Eugenie je vrlo blizu toga, a uz to je ovisnica o drogama. I vrlo brzo nam je jasno da sve one imaju težak poremećaj ličnosti, da su sve one duboko traumatizirane i da bi sasvim sigurno voljele i željele da su drukčije osobe, no pitanje je koliko su uopće spremne promijeniti svoje ponašanje.

Pitanje je je li nešto takvo uopće moguće, a čini se da će se više od njih u tih 26 dana promijeniti terapeutkinja, sveučilišna profesorica iz Frankfurta kojoj se sudjelovanje u ovom bizarnom eksperimentu činilo kao dobar put prema doktoratu koji bi joj mogao donijeti i vlastitu katedru. Cote je i otprije poznat poznat kao filmaš koji voli šokirati i provocirati, a svoju osnovnu zadaću nije iznevjerio ni s "That Kind of Summer", bizarnim i dosta zamornim filmom o seksu koji je nepotrebno razvukao na gotovo dva i pol sata.

IMDB LINK 

Primjedbe