THE BEST OFFER (2013,ITA) - 8/10


 

Giuseppe Tornatore jedan je od najvećih i najvažnijih talijanskih filmaša kasnog 20. i početka 21. stoljeća i jedan od prvih koji je počeo nadopunjavati prazninu nakon odlaska velikana kao što su Fellini, De Sica, Rosselini, Visconti i Antonioni. Da je snimio samo čudesni "Cinema Paradiso", Tornatoreu bi bila zagarantirana vječnost, no autor je on i klasika kao što su "Malena", a u taj krug već se može svrstati i ova krimi drama snimljena na engleskom jeziku s međunarodnom glumačkom postavom. Elegantna je to i šarmantna misterija o ljubavi i prijevari, smještena u svijet visoke umjetnosti, antikviteta i aukcija, a u središtu priče je Virgil Oldman (Geoffrey Rush), već ostarjeli, bogati, ekscentrični kolekcionar i aukcionist.

I dok ga kao vodećeg autoriteta za antikvitete angažiraju gotovo sve aukcijske kuće, on i njegov podjednako stari prijatelj Billy Whistler (Donald Sutherland) godinama imaju uigranu shemu. Umjetnine koje trenutačno i nisu na nekoj cijeni, no Oldman procjeni da bi ubrzo mogle vrijediti, Whistler kupuje na aukcijama za njega i jasno nam je da se ovaj tandem na taj način dokopao nevjerojatnog bogatstva. Potajno on ima nevjerojatnu kolekciju portreta vrijednu tko zna koliko, a iako u početku nevoljko, pristat će on na angažman za misterioznu nasljednicu Claire Ibbetson (Sylvia Hoeks).

Naslijedila je ona vilu nakrcanu umjetninama, a Oldman bi trebao sve to katalogizirati, potom i prodati, no sumnjivo mu je jer se s Claire nikako ne uspijeva naći uživo. Ispostavit će se da ona pati od akutnog oblika agorafobije i nikada ne napušta svoju sobu, a Oldmanu koji također pati od određenih opsesivno - kompulzivnih poremećaja i stalno je u rukavicama, ipak će nasljednica odlučiti vjerovati. Misteriozna Claire sve će više privlačiti starog samca, ekscentrika koji je život posvetio kolekcionarstvu. Tip koji je ugled stekao preciznošću, točnošću, proračunatošću i kojeg nikada ništa nije moglo izbaciti iz takta, malo pomalo će se početi zaljubljivati u misterioznu nasljednicu, i prije nego što ju je uspio uživo vidjeti.

Iako nam je od početka jasno da je Oldman ozbiljan igrač, Claire će se od početka s njim poigravati i vrlo brzo potpuno ga zaluditi. Povjerovat će on da je konačno pod stare dane uspio pronaći ljubav o kojoj nikada i nije imao vremena, vjerojatno ni interesa razmišljati, no dočekat će ga tu mnoga iznenađenja. Bio je "The Best Offer" kvalitetna krimi drama obavijena velom misterije koja se ističe i perfektnom fotografijom Fabia Zamariona, vrhunskim produkcijskim dizajnom, kao i još jednim prepoznatljivim scoreom maestra Ennia Morriconea. Imao je nominacije za europski film, režiju i scenarij godine dok je Morricone dobio nagradu za glazbu, a u izboru za talijanski film godine osvojio je pet nagrada, među kojima i one najvažnije, za film i režiju.

IMDB LINK 

Primjedbe