THE CONFERENCE (2022,NJE) - 8/10


 

Dana 20. siječnja 1942. u berlinskom predgrađu Wannseeu sastala se nacistička elita kako bi pronašla konačno rješenje za židovsko pitanje. Progoni Židova pod nacistima krenuli su dakako još ranije, no ova konferencija je bila ključni trenutak jer baš ondje i baš tada su dogovorili način kako se riješiti 11 milijuna europskih Židova. Iskusni njemački (uglavnom) televizijski režiser Matti Geschonneck snimio je potresnu povijesnu dramu koja pokušava što autentičnije i točnije dočarati taj jezivi trenutak. Sastanak je sazvao šef glavnog ureda za sigurnost Reicha, Reinhard Heydrich (koji će nekoliko mjeseci kasnije biti ubijen u Češkoj), a stigli su u Wannsee brojni pravnici, diplomati, ministri, zapovjednici osvojenih područja kako bi došli do onoga što će u povijesti ostati zapamćeno kao Konačno rješenje.

Ono što najviše uznemiruje i šokira u cijeloj ovoj stravičnoj priči je u tome što sve to izgleda kao da dogovaraju oni neku sindikalnu zabavu ili izlet u Kumrovec, a ne način na koji istrijebiti cijeli jedan narod. Svi oni ponašaju se više ili manje uobičajeno i svi su oni složni da se Židovi jednostavno moraju istrijebati. Problem je samo na koji način jer prvotni plan da ih se utrpa u brodove pa pošalje na Madagaskar je propao pošto Britanci kontroliraju more. I ima tu nekih minimalnih razmimoilaženja u mišljenjima i stavovima, neki su za okrutnije ideje, neki razmišljaju što s onima koji nisu čistokrvni Židovi, već su samo na pola ili četvrt, što učiniti s takvima?

Neki smatraju da je strijeljanje prekomplicirano i preskupo te da bi potrošili previše dragocjenih metaka, a svi oni smatraju sami sebe i svojevrsnim liječnicima Njemačke i odgovornima za rasnu higijenu. Dakako, treba se dogovoriti i kako će podijeliti novac svih tih Židova koje planiraju ubiti, a spremni su i popisi i statistike koliko Židova ima u pojedinim dijelovima osvojene Europe i onim krajevima koje tek planiraju osvojiti. Sve je tu potpuno suludo i svi ti nacisti su potpuno uvjereni da je samo pitanje trenutka kada će ispuniti führerove planove i osvojiti cijelu Europu, kasnije vjerojatno i ostatak svijeta.

Iako se praktički cijeli film tu odvija u konferencijskoj sali u kojoj su se sastale sve te gnjide ili u obližnjem bifeu gdje piju i jedu dok razmatraju ideje i razrađuju planove, snimio je je Geschonneck upečatljivu i iznimnu povijesnu dramu. Iako nema tu nikog s njemačke glumačke A liste, okupljeni su tu kvalitetni glumci koji izgledaju više ili manje poznato i svi su oni i više nego uvjerljivi. Bez obzira što je "Die Wannseekonferenz" gotovo pa klasični televizijski film, napravljeno je to iznimno kvalitetno i sve one koje zanimaju ovakve povijesne priče sasvim sigurno neće promašiti s ovim filmom. 

IMDB LINK 

Primjedbe