THIS IS NOT A MOVIE (2019,KAN) - 7,5/10


 

Kanadski filmaš kineskog porijekla Yung Chang snimio je dokumentarnu avanturu o kontroverznom britanskom novinaru i ratnom izvjestitelju Robertu Fisku. Nažalost, samo nekoliko mjeseci nakon premijere "This is Not a Movie" Fisk je preminuo u Dublinu, a sve do samog kraja i sedamdesetih godina života on je neumorno radio kao dopisnik za Independent s Bliskog istoka. I nije to klasični biografski dokumentarac, već je očito Chang nekoliko godina povremeno provodio u Fiskovom društvu i pratio ga tijekom njegovih izvjestiteljskih avantura.

Tako Fiska upoznajemo 2018. godine kako se pokušava probiti u Homs nakon što je taj grad u Siriji oslobođen od Isila. Hodamo uz Fiska gradom potpuno sravnjenim sa zemljom, a već tada nas on upoznaje sa svojim glavnim pravilom kad je u pitanju novinarstvo: vjeruj samo svojim očima i ušima. Drugo Fiskovo pravilo je propitkuj autoritete i službeni narativ, a zbog svog izvještavanja još od početka sedamdesetih u Sjevernoj Irskoj pa preko Bliskog istoka u sljedeća četiri desetljeća stekao je on brojne neprijatelje i kritičare. I definitivno će ovo biti zanimljiv dokumentarac svima koje zanima novinarstvo, pogotovo ratno izvjestiteljstvo jer rijetko koji novinar ima više utakmica u nogama po tom pitanju od Fiska.

Ističe on tako da je posljednji rat u Siriji zapravo bio prvi rat u kojem nije mogao prijeći na drugu stranu i čuti drugo mišljenje jer bi vrlo vjerojatno završio u narančastom kombinezonu kao, nažalost, brojni njegovi kolege. Iako je Britanac, njegovo izvještavanje iz Sjeverne Irske za vrijeme tamošnjeg građanskog rata nije izazivalo oduševljenje u njegovoj zemlji, a kada je Rupert Murdoch preuzeo Times za koji je Fisk pisao od mladosti i počeo ga cenzurirati, prešao je u Independent. Kada je krajem sedamdesetih završio u Libanonu, odmah su ga proglasili antisemitom, kasnije i apologetom sirijskog predsjednika Asada.

No, sam Fisk kaže da se ne zamara puno onime što o njemu pričaju i misle oni koji nikad nisu bili na licu mjesta i palamude sa sigurne distance. Tvrdi on da je uvijek bio na strani onih koji pate i onih koji stradavaju, a činjenica je nažalost da je danas sve manje iskonskih novinara poput Fiska. Čovjeka nevjerojatnog znanja i erudicije, zainteresiranog, aktivnog, koji se ne ustručava iznijeti svoje mišljenje i viđenje određene situacije bez obzira što se ona nerijetko ne uklapa u službeni narativ i ono što bi centri moći željeli da se čuje. 

IMDB LINK 

Primjedbe