BIRTH / REBIRTH (2023,SAD) - 6,5/10


 

Legendarna priča o Frankensteinu vječna je inspiracija, a romanom književnice Mary Shelley iz 1818. godine, više od dva stoljeća kasnije očigledno se poslužila dugometražna debitantica Laura Moss. No, moderna je to varijacija na temu Frankensteina jer radnja se događa u sadašnjosti, a nakon ekscentričnog znanstvenika koji je odlučio oživjeti mrtvaca, sada se istog dosjetila bolnička patologinja Rose Casper (Marin Ireland). Već na prvu nam je jasno da je Rose najblaže rečeno čudakinja. Samotnjakinja koja u stanu za kućnog ljubimca ima svinju (tako se barem čini na prvu, dok ne shvatimo čemu zapravo služi gica koja se odaziva na ime Muriel) i koja je potpuno asocijalna.

Sama ideja klasičnog tipa začeća njoj je potpuno neprihvatljiva, no opsjednuta je tehnikom umjetne oplodnje te sama na svom tijelu izvodi eksperimente kako bi pronašla način mrtvo tijelo ponovno učiniti živim. Priliku za ultimativni eksperiment Rose će dobiti kad iznenada umre petogodišnja Lila, kćer medicinske sestre iz njene bolnice, Celie. I tada će se spojiti svijetovi ove dvije žene jer Lila će biti savršeni kandidat za Rosin sljedeći eksperiment, a iako u početku nevoljko, Celia će pristati na sudjelovanje u tome nadajući se da bi njena kćer zaista mogla oživjeti. No, kao što smo naučili u samom Frankensteinu, obično to baš i ne ide onako kako se zamisli u teoriji.

Bez brige, nije "Birth/Rebirth" klasično prepisivanje poznatog predloška i skriva ovaj mračni SF, horor, triler koji duhovnog uzora pronalazi u bogu ocu body horora Davidu Cronenbergu, poneka iznenađenja. Nije to ni klasični horor o čudovištu koje će oni stvoriti, ma nije baš ni čisti body horor, kao ni medicinski triler, već miks svega toga pa i drame o gubitku i želji neutješne majke da vrati umrlo dijete pa makar to prkosilo svim prirodnim zakonima. Djeluje to baš jezivo od početka do kraja, ugođaj je očekivano potmuo, mračan, a bio je na kraju to sasvim solidan nezavisni, niskobudžetni hororčić.

IMDB LINK 

Primjedbe