FARHA (2021,JOR) - 6,5/10


 

Ova mučna povijesna drama vodi nas na područje današnjeg Izraela / Palestine 1948. godine. Godina je to kada je na području tadašnjeg britanskog protektorata Palestine osnovana država Izrael, a to je, jasno, dovelo i do rata između Izraela i Palestine koji praktički permanentno traje i dalje. I dok Izraelci taj rat nazivaju ratom za nezavisnost, Palestinci ga nazivaju Nakbom, odnosno katastrofom tijekom koje su ostali bez zemlje koju su do tada nastanjivali, mnogi su poginuli, a stotine tisuća ih je raseljeno. Jordanska filmašica Darin J. Sallam "Farhom" se predstavila na festivalu u Torontu, a potresna je to priča snimljena po stvarnim događajima i onime što je te za Palestince kobne godine doživjela 14-godišnja djevojčica.

Farhin otac je seoski starješina, a sanja ona o odlasku u grad gdje će nastaviti školovanje. Otac baš i nije oduševljen tom idejom i jedan je od onih koji smatraju da je ženama dovoljno da znaju Kuran napamet i da im od obrazovanja ništa drugo ne treba, no ipak će je pustiti da s rođakinjom ode u grad. Ali ni njen otac, a pogotovo ne Farha, uopće i ne znaju da Britanci napuštaju Palestinu, da su Izraelci krenuli u ofenzivu i da su počela prisilna premještanja Palestinaca. Farha tako do građa uopće i neće stići jer krenut će rat, a kako bi je pokušao spasiti, otac će je zaključati u ostavu i sakriti dok se situacija ne primiri.

Sama, skrivena i zaključana u ostavi, Farha će kroz sitne pukotine na ulaznim vratima ono što se događa ispred njene kuće. A ono što će ova djevojčica vidjeti ledi krv u žilama, stravično je, zastrašujuće i potresno. I premda je bilo očigledno da je "Farha" snimljena u skromnim produkcijskim uvjetima i sa skromnim financijskim sredstvima, uspjela je Sallam snimiti šokantnu i tragičnu gotovo pa komornu dramu. Šteta je samo što pati "Farha" od problema s tempom i djeluje na trenutke monotono, zamorno i glumačka ekipa, posebno djevojka koja je odglumila glavnu ulogu odnosno Farhu, nisu uspjeli na očekivanoj razini iznijeti ovu priču.

IMDB LINK 

Primjedbe