GIRL GANG (2022,NJE) - 8,5/10


 

Leonie je 14-godišnjakinja iz Berlina koja je već postala uspješna influencerica. Ima ona profile valjda na svim društvenim mrežama, objavljuje ondje nekakav sadržaj, ima već stotine tisuća pratiteljica i bliži se milijunu i stiglo je vrijeme da taj uspjeh monetizira. Odlučili su njeni roditelji zaraditi na kćerinoj internetskoj slavi i angažirali su stručnjaka za društvene mreže kako bi njene objave bile još kvalitetnije i preciznije, a u razdoblju od čak četiri godine pratimo u ovom sjajnom dokumentarcu život te djevojčice. I snimila je Švicarka Susanne Regina Meuers podjednako fascinantan i zastrašujuć dokumentarac o ovom fenomenu današnjice.

Gledajući "Girl Gang" došlo mi je da se zapitam jesam li tu potpuno lud ja kojem je sve to potpuno poremećeno i bolesno ili je cijeli svijet otišao u krasni quratz? Jer beatlemania je ništa naspram popularnosti koju među djevojčicama od 9, 10, 11 ili 12 godina ima Leonie koja povremeno odrađuje i neke stvarne susrete s obožavateljicama. Sjajan je ovaj film jer je Leonina obitelj dopustila autorici da kroz tako dug vremenski period prati njihov život, a dokumentarac je to snimljen u opservacijskom stilu i autorica se tu uopće ne miješa u tijek priče. Ona samo bilježi ono što se događa i kako se razvijaju njihovi životi i kako ta internetska slava utječe na Leonie i njene roditelje.

Osim Leonie, povremeno pratimo i priču druge djevojčice, možda godinu dana mlađe klinke iz Műnchena koja također na nekoj društvenoj mreži vod Leonin fan klub i potpuno je opsjednuta tom zvjezdicom. Bio je "Girl Gang" možda i najbolji film o tom fenomenu influencerstva i pogotovo kako to utječe na živote mladih ljudi koji su stvarne živote gotovo preselili u bespuća interneta. Ono što se događa u stvarnosti za njih je manje važno, a mobiteli na kojima prate sve te idiotarije kao da su postali sastavni dijelovi njihovih tijela tako da me ne bi čudilo da kroz koju generaciju zbog evolucije se djeca počnu rađati s mobitelima kao produženim dijelovima tijela.

Čovjek se jednostavno mora zapitati što će biti s tom djecom jednog dana kada odrastu i kada shvate da život nisu društvene mreže? A možda sam i ja postao već pravi starac i jednostavno ne shvaćam da život možda jesu društvene mreže i da su interakcije putem interneta zamijenile stvarnu komunikaciju. Vidimo tako da je ova djevojčica postala velika zvijezda i skupila je vojsku pratitelja bez da ima neki poseban talent. Iz svoje spavaće sobe ona je počela emitirati neke bezvezne djetinjaste snimke, a s vremenom Leonie kao da je postala i svojevrsni taoc svoje slave. Ona kao da je zatvorena u nekoj alternativnoj stvarnosti u kojoj je velika zvijezda, život joj je određen time da stalno mora nešto snimati, biti vesela, nasmijana, dobro raspoložena, a zapravo i nema stvarnih prijatelja.

Djeluje to kao život u nekakvom balonu, a taj osjećaj slave i obožavanja vjerojatno dođe kao neka vrsta droge. Osim Leonie, ta je slava potpuno obuzela i njenog oca koji je preuzeo ulogu njenog menadžera i glavnog kreatora privida idealnog života na kakvom toj djevojčici zavide mnoge. Čim je Leonie počela zarađivati na marketingu reklamirajući na svojim kanalovima brojne brendove, jasno da su njeni roditelji dali otkaze i posvetili se kćerinoj karijeri, a film je to koji na nevjerojatan način, istovremeno na začuđujuć i zastrašujuć način prikazuje život jedne takve internet zvjezdice. Ono što posebno zastrašuje je činjenica kako su ti roditelji dopustili da se njihova kćer svede na razinu postojanja najobičnijeg proizvoda i nekoga tko gotovo ne postoji izvan tog virtualnog svijeta.

IMDB LINK 

Primjedbe