SECRETS OF PLAYBOY (2022,SAD) - 8/10


 

Kad je krajem rujna 2017. s punom 91 godinom na grbači umro osnivač i izdavač Playboya Hugh Hefner, društvenim mrežama brzo su se počeli kružiti memovi o tome kako je u njegovom slučaju nemoguće reći da je otišao na neko bolje mjesto. I Hefov život zaista je izgledao kao život iz snova za prosječnog muškarca. Stalno okružen najljepšim ženama svijeta, zabave u raskošnoj vili koje su trajale desetljećima, druženje s praktički svim selebritijima od šezdesetih pa naovamo, uglavnom život na kakvom bi mu pozavidjeli i kraljevi iz feudalnog doba.

No, nakon Hefnerove smrti stidljivo su se počele pojavljivati priče o zlostavljanjima, eksploatacijama, bezbrojnim mračnim stvarima koje su se odvijale u famoznoj Playboyevoj vili. Što je sve zaista radio tijekom svih tih desetljeća Hefner je ponio sa sobom u grob, a istraživačka dokumentarna Amaznova serija "The Secrets of Playboy" koja se sastoji od 10 nastavaka, donosi tu prilično jezive i šokantne optužbe. Okupili su autori tu bezbrojne još uvijek žive svjedoke vremena, a mnogi od njih po prvi puta javno su odlučili progovoriti o tajnama koje su dugo čuvali i o onome što su proživjeli i doživjeli.

Iako bi ovakva serija puno efektnija bila da je nastala u vrijeme kada je Hefner bio na vrhuncu moć, uz ovih 10 nastavaka donekle shvaćamo zašto to prije nije bilo moguće. Sve dok se nije zaoktrljao MeToo pokret, žene obično baš i nisu javno govorile o onome što im se događalo i zlostavljanjima kojima su ranije svjedočile. No, dok su se ta vrata odškrinula iz njih je počelo ispadati sve i svašta i vidjeli smo koliko je moćnika poput Harveya Weinsteina ili Billa Cosbya osuđeno zbog gadosti koje su godinama nekažnjeno činili. Baš je Cosby tijekom sedamdesetih i osamdesetih bio jedan od čestih gostiju famozne vile i jedan od bliskih Hefnerovih prijatelja kojeg je jedna od njegovih bivših djevojaka Sondra Theodore opisala kao vampira koji je iz nje isisao život.

I ta nekadašnja zečica odlučila je po prvi puta ispričati svoja iskustva o pet godina veze s Hefnerom krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih kada je živjela s njim i proživjela svašta. I očito ne samo ona jer imamo tu cijelo čudo nekadašnjih modela, zečica, djelatnica Playboya, Hefnerovih djevojaka koje su odlučile progovoriti o svojim iskustvima s Hefnerom i Playboyem. I zaista su to šokantne, potresne i jezive priče koje se uglavnom svode na to da se Hefner prema van predstavljao kao prvoborac za slobodu govora i ikona liberalnog pokreta. A zapravo je bio moćni i bogati sadist koji je oko sebe uspio izgraditi zid i jednostavno je bilo nemoguće da razne gadosti izađu van.

Jasno da su sedamdesete i osamdesete bile bitno drukčije vrijeme nego danas. Ono što je tada bilo dopušteno, mnogo toga danas bi završilo s društvenom osudom, vjerojatno i potpunim odbacivanjem od društva, no ako je vjerovati ovim svjedočanstvima i mnogo tadašnjeg zbivanja bilo je za dugotrajnu robiju. Pričaju mnoge te žene kako su zapravo bile izmanipulirane, izolirane od ostatka svijeta i kako im je u početku godila pažnja tipa poput Hefnera. Sve dok nisu shvatile kakvu cijenu moraju za to platiti. Bolesne su to priče o iživljavanju nad ženama Hefnera i njegovog kružoka i kako su osmislili gotovo savršenu shemu za eksploataciju svih tih mladih žena željnih slave, novca i uspjeha.

Što uopće može poželjeti i smisliti netko tko u životu praktički ima sve poput Hefnera. Ima tu bezbroj suludih priča o nasilju, iživljavanju, prikrivanju svega što se ondje događalo. Među sugovonicima su i nekadašnji Hefnerovi batleri, šefovi osiguranja i slični bliski tipovi koji su godinama svjedočili svemu što se zbivalo i ne vidim zašto bi itko od svih tih ljudi sada nešto izmišljao i u javnost iznosio takve strahote. Droga je jasno bila po svuda pa priča tako netko da je neko vrijeme živio ondje i pas koji se navukao na kokain, a tu je jedna još daleko, daleko bolesnija priča o psu i zvijezdi pornića "Duboko grlo" Lindi Lovelace. Šokantna je ovo dokumentarna serija koja rasvjetljava brojne tajne i baca užasnu mrlju ne samo na Hefnera, već i cijeli njegov kružok prijatelja. 

IMDB LINK 

Primjedbe