THE LAST VOYAGE OF THE DEMETER (2023,SAD) - 6/10


 

I nakon što je knjiga Brama Stokera o grofu Drakuli ekranizirana već toliko puta da je svaki novi pokušaj filmske adaptacije izgubio smisao (bez brige, ne sumnjam da će ubrzo netko novi ponovno doći na ideju da baš on misli kako on to može bolje), eto nama filmske adaptacije jednog poglavlja iz čuvene knjige slavnog Irca. I to poglavlja "Kapetanov dnevnik" u kojem pratimo putovanje mitskog neumrlog transilvanijskog grofa jedrenjakom od Crnog Mora sve do Engleske gdje je on nastavio svoj krvavi pir i potragu za mladom damom koja ga je podsjetila na njegovu mrtvu dragu.

I Universal je osigurao lijepi budžet od 45 milijuna dolara, za režisera je angažiran Norvežanin Andre Ovredal koji se kao vješt hororist predstavio još na domaćem terenu "Trollhunterom" da bi kasnije i u Americi dobio priliku s filmovima kao što su "Autopsija Jane Doe" i "Scary Stories to tell in the Dark". No, čini mi se da "Posljednjem Demetrovom putovanju" nije bilo spasa i puno pomoći jer sam scenarij je nudio jako malo. Praktički cijeli film tu se odvija na jednoj lokaciji (ako maknemo uvod i kraj), i to na brodu po imenu Demeter koji se zaputio od bugarske Varne u Crnom moru prema Londonu.

I dok mi itekako dobro znamo tko je taj slijepi putnik koji se prevozi među lijesovima i što će se dogoditi posadi, naravno da ti nesretnici to ne mogu znati. No, vrlo brzo i oni će otkriti što im se sprema, a jednom kada krvožedni grof koji dane provodi u lijesu krene po noći izlaziti u lov, skidat će ih jednog po jednog, gotovo u stilu Predatora tamo u džungli Južne Amerike. Iako se Ovredal potrudio da ta smaknuća i Drakuline gozbe svježim mesom i krvlju budu okrutne i snimljeno je to iznimno kvalitetno, sama priča tu nudi jako malo. Začudo, nije tu postignut ni očekivani klaustrofobični ugođaj pošto svi ti nesretnici nemaju kuda ni pobjeći, nema ni očekivanog suspensea, a i likovi su mi bili dosta nezanimljivi.

IMDB LINK 

Primjedbe