THE OTHER SIDE OF THE RIVER (2021,NJE) - 7/10


 

Slušajući vijesti na televiziji o tome kako su kurdske snage od ISIL-a oslobodile grad Minbij na sjeveru Sirije, mlada njemačka dokumentaristica Antonia Kilian odlučila se zaputiti ondje i uvjeriti kako izgleda situacija. Do Minbija nije uspjela stići, barem ne na početku, pošto su je uvjerili da je ondje i dalje preopasno, no stigla je na drugu stranu Eufrata i kurdske pokrajine Rojave. Riječ je o autonomnoj pokrajini na sjeveroistoku Sirije kojom upravljaju kurdi, a za razliku od dobrog dijela tog svijeta, žene ondje imaju bitno veća prava. Ondje je upoznala 19-godišnju Halu koja je upravo iz Minbija izbjegla u Rojavu od dogovorenog braka i ondje se pridružila ženskom policijsko - vojnom odredu.

Tako je Kilian ni ne sluteći što je ondje čeka, pronašla zanimljivu protagonisticu oko koje se zapravo vrti cijela priča i uz koju će kasnije i uspjeti stići do početne planirane destinacije, Minbija. No, "Druga strana rijeke" nije samo priča o Hali, već i o užasima koje su praktički sve žene s tog područja morale proživljavati. I to ne samo za vrijeme strahovlade ISIL-a, već i prije, a i poslije. Halina priča je jeziva jer praktički cijela njena obitelj podržavala je Islamsku državu i njen otac odlučio ju je prodati nekom islamističkom borcu. Istu sudbinu su doživjele i njene starije sestre, a Hala je izbjegla tu sudbinu i prebjegla na kurdski teritorij. I vidimo da ondje postoji cijeli ženski odred ratnica i policajki, djevojaka i žena koje su imale sličnu sudbinu, a spasile su se bijegom od nasilnih i brutalnih očeva i muževa koji su se prema njima obično odnosili kao prema imovini, kao prema stoci.

No, vidimo u ovom filmu da nada postoji za te žene i "The Other Side of the River" je dokumentarac sa snažnim feminističkim štihom, a šteta je samo što veći fokus nije usmjeren na tu samu državu u državi odnosno Rojavu. Nakon što prođe obuku Hala će se vratiti u Minbij gdje bi trebala raditi kao policajka, no vidjet ćemo da je na terenu situacija bitno drukčija. Sve je ondje i dalje u znaku patrijarhata, a obitelj joj nikako ne može oprostiti što se nije povinovala njihovim zahtjevima, već je krenula svojim putem. Naći će se tako ova hrabra djevojka u velikom konfliktu, a prikazan je ovaj film na brojnim svjetskim festivalima te je izabran i za njemački dokumentarac godine.

IMDB LINK 

Primjedbe