ZELARY (2003,ČEŠ) - 9/10


 

Ova je pomalo staromodna romantična ratna drama dogurala i do nominacije za Oscara u kategoriji najboljeg stranog filma. Čak drugi je to film koji je režirao Ondrej Trojan nakon "Divided we Fall" romantično - ratne tematike čija se radnja odvija četrdesetih godina prošlog stoljeća da je bio nominiran za Oscara, a snimljen je ovaj film po istoimenoj knjizi češke spisateljice Kvete Legatove. Tragična je to, potresna i emotivna drama čija radnja počinje u kasno proljeće 1943. godine. Eliška (Anna Geislerova) je mlada medicinska sestra koja radi skupa sa svojim ljubavnikom Richardom (redateljev brat Ivan Trojan). Oboje su članovi pokreta otpora, a kada Gestapo uspije ući u trag njihovoj organizaciji, bijeg će im biti jedina opcija.

I dok Eliška i ne zna što se dogodilo s Richardom, ona će u društvu pacijenta sa sela, Jožom, pobjeći iz grada i utočište će potražiti u njegovom zabačenom selu. Odmah će dobiti i novi identitet i od sada će se zvati Hana, a ne samo da će se morati skrivati u seoskoj zabiti u planinama, bez struje, već će se nakon sumnjičavih pogleda novih susjeda morati udati za sredovječnog samca. I dakako da će svima biti i više nego čudno kako je uopće moguće da se stari samac Joža iz bolnice kući vratio s mladom i lijepom zaručnicom i to praktički preko noći. No, život u seocu Želary po kojem je film dobio i ime, postat će sada realnost za ovu gradsku djevojku.

Naravno da privikavanje na skromni i teški seoski život neće ići samo tako lako, kao ni privikavanje na muža kojeg nije tražila, ni željela. Taj fiktivni brak bit će u početku problematičan za nju, baš kao i privikavanje na život u planinama gdje se gotovo i ne osjeti da traje rat pošto Nijemci ondje rijetko dolaze. No, život je ondje surov i težak i bez rata, a s vremenom će se Eliška / Hana ne samo početi privikavati na novi život, već i na novog muža. Ispostavit će se da je Joža jedna od onih tipičnih seoskih dobričina, pošten i vrijedan čovjek velikog srca koji će učiniti sve da mladoj ženi s kojom ga je sudbina spojila, život učini što boljim i ugodnijim.

Ipak, kako je radnja filma smještena u to jezivo, ratno vrijeme, lako je za pretpostaviti da teško "Zelary" može biti jedna od onih sladunjavih melodrama s happy endom. Snimio je Trojan zbilja prekrasnu i sjajno zaokruženu dramu koja sjajno prikazuje ne samo sve te ratne užase, već i kako se čovjek vrlo brzo nauči i privikne na neke nove životne uvjete kada dođe u situaciju da nema izbora. No, nemogućnost izbora i činjenica da se mora skrivati, kao i da je za nju povratak u grad nemoguć, Eliški / Hani donijet će neke nove perspektive i shvatit će ona da takav gotovo pa primitivni, jednostavni, seoski život ima i svoje prednosti.

IMDB LINK 

Primjedbe