SABRINA (1954,SAD) - 8/10


 

Billy Wilder jedan je od najvećih filmaša svih vremena, a posebno se on istaknuo i kao vrstan majstor romantične komedije. Jedan od tih primjera je i "Sabrina", romantična komedija u kojoj je okupio impresivnu glumačku ekipu predvođenu trojcem Audrey Hepburn, Humphrey Bogart i William Holden. Prava je to moderna bajka koja je na kraju osvojila tek Oscara za najbolje kostime, dok ni Wilder, ni Hepburn (ovaj puta) nisu uspjeli potvrditi nominacije za najbolju režiju i scenarij odnosno žensku glavnu ulogu. I ovom ulogom sjajna Audrey Hepburn još jednom je potvrdila zašto je godinama bila miljenica Amerike i cijelog svijeta.

Ona je Sabrina Fairchild, kćer vozača moćne i bogate obitelji američke aristokracije s istočne obale. Od djetinjstva ona je zaljubljena u mlađeg brata Larrabeea, Davida (Holden), bonvivana i ženskaroša koji se tri puta do sada ženio i razvodio i koji nikad nije obraćao pažnju na mladu Sabrinu. No, nakon što se poslije nekoliko godina školovanja u Parizu vratila kući, Sabrina je izrasla u prekrasnu djevojku koja ne može proći nezapaženo ni kod Davida. Ipak, problem je što bi se David ubrzo trebao i po četvrti put oženiti, a taj je brak dogovorio njegov stariji brat Linus (Bogart), hladni i proračunati tip koji je sušta suprotnost mlađem bratu.

Linusa zanima samo posao i potpuno je on posvećen obiteljskoj korporaciji pa je tako za novu ženu svom bratu odabrao kćer sličnog mogula nadajući se da će još jednu kompaniju dobiti pod svoje. Pa kada Davidu padne za oko mlada Sabrina i uplaši se on da bi njihova romansa mogla upropastiti njegove poslovne planove, odlučit će se on ponovno umiješati. No, uloga umiješača pokazat će se bitno drukčijom od onoga što je očekivao jer će se usput i sam zaljubiti u mlađahnu kći svog vozača. I bila je to posve netipična uloga za Bogarta, a zanimljivo je kako je Wilder ulogu Linusa ponudio Caryu Grantu, no kada je on odbio, odlučio se za Bogarta kojeg smo obično naučili gledati kao žestoke, macho tipove, detektive ili pustolove.

IMDB LINK 

Primjedbe