THE HEROICS (2021,FRA) - 6/10


 

Michel Kowalski (Francois Creton) je 53-godišnjak iza kojeg je gotovo četiri desetljeća divljeg života. Pravog sex, drugs and punk više nego rock'n'roll, što je ostavilo traga na ovom tipu koji izgledao kao mlađi brat Keitha Richardsa. Godinama je on bio na heroinu, potom i na metadonskoj terapiji, a sada je konačno čist. Jedan od razloga je što je ponovno postao otac, no majka njegovog novog sina upravo ga je ostavila. Ima on i sina od dvadesetak godina s kojim je u toplo - hladnom odnosu, a njegov je život potpuno kaotičan jer jedan od onih tipova s očiglednim petarpanovskim sindromom, vječnih dječaka, konačno je odlučio stabilizirati život.

No, naravno da to neće ići nimalo lako jer očito je on kroz godine divljeg života, drogiranja i razmišljanja samo o sebi, uništio odnose praktički sa svim bliskim ljudima. Jedan od tih ljudi je i njegov otac koji je u terminalnoj fazi teške bolesti i traži od sina pomoć za prijevremeni odlazak s ovog svijeta, a upravo k ocu i njegovoj partnerici Michel će morati doseliti jer će postati beskućnik. Uvjerljivi i upečatljivi nastup ne pretjerano poznatog francuskog glumca Francoisa Cretona kao Michela najjači je adut ove ipak osrednje drame premijerno prikazane u Cannesu.

Bio je to i debitantski dugometražni film za francuskog filmaša Maximea Roya koji se odlučio za gotovo pa dokumentaristički, pravi naturalistički pristup. Priča je to o čovjeku u prilično ozbiljnim godinama koji i traži svojevrsnu priliku za iskupljenje, za novi početak. No, kako će se problemi od kojih je uspješno godinama samo bježao, sada početi nizati i pred njim će se pojavljivati stalno neke nove prepreke, tako će i kod njega ponovno početi jačati želja za povratkom drogama. Borba između želje da ostane na pravom putu i pokuša konačno živjeti kao normalan čovjek i potrebe da se vrati starim navikama, stalno će se sukobljavati.

IMDB LINK 

Primjedbe