ABOUT SCHMIDT (2002,SAD) - 8,5/10


 

Sa 12 glumačkih nominacija (uz 3 osvojena Oscara) Jack Nicholson je i dalje rekorder među muškarcima (Meryl Streep sa 21 nominacijom vjerojatno nikad nitko neće uhvatiti), a posljednji put on je nominiran za glavnu ulogu u humornoj drami Alexandera Paynea. Nicholson je Walter Schmidt, 67-godišnjak iz ruralne Nebraske koji je upravo otišao u mirovinu i tek u tom trenutku kao da je shvatio kako je vodio nevjerojatno isprazan i dosadan život. Djeluje on kao tip kojeg ništa ne zanima i premda je očigledno radio on neki bezvezan posao koji može raditi bilo tko, čim je otišao u penziju shvatio je da ne zna što bi sa sobom.

Tako će više iz dosade, nego iz stvarne brige, on postati sponzor dječačiću iz Tanzanije za čije će školovanje mjesečno izdvajati dvadesetak dolara, a kroz pismo koje mu piše, kao da će i sam Walter početi shvaćati svu ništavnost svog postojanja. Shvatit će da je cijeli život proveo uz ženu koju nije podnosio i koja mu je strašno išla na živce, no kada ona iznenada umre, shvatit će i da je potpuno nesposoban za samostalan život. I da nema više nikoga jer njegova kćer Jeannie (Hope Davis) ne samo da je odavno odselila u Denver, već se upravo planira udati za nekakvog bezveznjaka (Dermot Mulrenoy).

Kad shvati da zapravo više nema nikoga i da je sam u velikoj kući, Walter će se zaputiti ka kćeri s planom da je odgovori od vjenčanja. I to u ogromnom kamperu s kojim se planirao s pokojnom suprugom vozikati Amerikom u penziji. Payne se kasnije etablirao kao pravi velemajstor gorko - slatkih humornih drama o gotovo pa tipičnim autsajderima i luzerima, a "About Schmidt" je bio prvi takav film s kojim je skrenuo pažnju na sebe. Imao je Payne kasnije i boljih filmova (Sideways, Nebraska), imao je i promašaja (Downsizing), no ovo je nevjerojatno slojevita drama koju nosi nenadmašni Nicholson.

Kod Nicholsona me oduvijek fascinirala njegova raznovrsnost i činjenica da je stvorio bezbroj senzacionalnih likova u sjajnim filmovima koji su tako različiti. Iako je njegov Walter tek na prvu možda sličan liku Melvina Udalla iz "As Good as it Gets" koja mu je donijela posljednjeg Oscara, njegov lik je tu zapravo potpuni bezveznjak. Čovjek bez ikakvih vrlina, bez ikakvih emocija, egoist koji tog nije bio ni svjestan jer uopće kao da nije ni razmišljao o svom postojanju. Čudak sa slabim socijalnim vještinama koji kao da će strast za životom pronaći tek u njegovoj završnoj fazi. I od takvog tipa Nicholson je uspio napraviti tako sjajnu ulogu, a iako "About Schmidt" nije klasična komedija, nevjerojatno je to duhovit i pametan film.

IMDB LINK 

Primjedbe