BORDERS OF LOVE (2022,ČEŠ) - 7/10


 

Koje su granice njihove ljubavi, odlučio je istražiti češki par Hana (Hana Vagnerova jedna je od koscenaristica filma) i Petr (Matyas Reznik). Prolaze oni neku vrstu bračne krize, a saznanje da su njihovi prijatelji imali izvanbračne avanture, dovest će do toga da i oni počnu razmišljati kako začiniti svoj odnos. Ideja o otvorenoj vezi u početku će krenuti kao zafrkancija, a kada krenu Hana i Petr doista i ostvarivati svoje fantazije i tražiti druge intimne partnere, naravno da više ništa neće biti isto u njihovom odnosu. Snimio je intrigantnu erotsku dramu češki filmaš Thomas Winski, a "Hranice lasky" ili "Borders of Love" osvojio je i nagradu filmske kritike na festivalu u Karlovym Varyma.

I djeluje od početka to nekako voajerski jer trenuci u kojima su Hana i Petr sami i u kojima jedno drugome u početku pričaju svoje fantazije, a potom i kako je izgledalo ispunjenje tih fantazija, izgleda kao da je snimljeno mobitelom ili kućnom kamerom. Nešto što će krenuti kao zafrkancija i pokušaj začinjavanja ljubavnog života koji je očito za oboje postao nekako monoton i dosadan, dovest će do toga da oni polako počinju shvaćati da možda i nisu jedno za drugo. Dok će se Hani taj promiskuitetni način života u kojima će gotovo svakodnevno pronalaziti neke nove partnere itekako svidjeti, Petr kao da će shvatiti da je otvorena pandorina kutija i više nema natrag.

Njihova veza nakon tih novih iskustava i eksperimenata ne može se vratiti na početak i samo izbrisati ono što se dogodilo. Bavi se "Borders of Love" pomalo provokativnom temom i ideja koju će se ovaj par odlučiti prakticirati i isprobati, vjerojatno je pala na pamet i drugima. No, te erotske fantazije u većini slučajeva ostaju u sferi fantazije i obično se baš i ne događa da partneri jedno drugome otvoreno otkrivaju da maštaju o seksu s drugim osobama. Ili s više drugih osoba od jednom. Jednom kad krenu s eksperimentiranjem, Hana i Petr vrlo brzo otkrit će pravi swingerski polusvijet i naći će se oni u brojnim bizarnim, nekim čak i smiješnim situacijama, a bio je na kraju "Borders of Love" i više nego solidan i intrigantan film.

IMDB LINK 

Primjedbe